17.10.2023
HOFOR tager miljøhensyn meget alvorligt og har i hele processen med miljøvurdering af Aflandshage Vindmøllepark fulgt myndighedens anvisninger.
“HOFOR tager hensynet til natur og miljø meget alvorligt. Der skal naturligvis ikke herske tvivl om, at vores havvindmøller i Øresund ikke udgør en trussel mod dyrelivet i området. Herunder fredede flagermus. Vi er overbevist om, at eventuelle flagermus og vindmøller kan leve side om side.”
Sådan siger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør for HOFOR, efter at der er blevet rejst kritik af HOFORs miljøundersøgelser forud for anlæggelsen af Aflandshage Vindmøllepark i Øresund – som i løbet af få år kan levere grøn strøm svarende til 300.000 husstandes forbrug i Øresundsregionen.
HOFOR vil gerne slå følgende fakta på plads for at undgå misforståelser:
- Naturen og vindmøller både kan og skal leve side om side. Det kæmper HOFOR hårdt for.
- HOFOR er – og har hele tiden været – klar til at lave såkaldte afværgeforanstaltninger i projektet, hvis det er nødvendigt, for eksempel at lukke for vindmøllerne, når der er behov for det i forhold til flagermusenes flyvemønstre.
- Afværgeforanstaltningerne bliver aktiveret, uanset om HOFOR tæller flagermus før eller efter en etableringstilladelse.
- HOFOR har overholdt love og regler
HOFOR har gennem hele forløbet med den grundige miljøundersøgelse af Aflandshage Vindmøllepark fulgt myndighedernes anvisninger og retningslinjer. HOFORs miljøvurdering indeholder for eksempel tre tidligere flagermusundersøgelser i Øresund, som aftalt med myndigheden.
I forbindelse med klageprocessen har HOFOR forpligtiget sig til at gennemføre en ny flagermustælling i området, inden vindmøllerne blev sat op, herunder også at gennemføre nødvendige afværgeforanstaltninger af hensyn til flagermusene.
Disse ting fremgår også tydeligt af myndighedernes omfangsrige materiale og korrespondance, som ligger offentlig tilgængeligt.
Flagermustællingen blev sat i gang i august i år. - HOFOR tager klagenævn seriøst
HOFOR er i fuld gang med at adressere de to konkrete kritikpunkter fra klagenævnet – men den nuværende omfangsrige klageproces betyder, at hele miljøkonsekvensrapporten potentielt skal genbehandles – og ikke kun de to konkrete punkter. Det medfører desværre en væsentlig forsinkelse, og fordyrelse af projektet – og en stor risiko for, at Aflandshage falder helt til jorden og dermed grøn strøm svarende til 300.000 husstandes forbrug.
Fakta: Sagen kort
HOFOR har ansøgt om at opføre en ny havvindmøllepark, Aflandshage Vindmøllepark, i det sydlige Øresund. Placeringen er valgt af hensyn til blandt andet Natura 2000-områder og primære fugletrækruter over Øresund, men også den svenske territorialgrænse, den nærliggende lufthavn og befærdede sejlruter.
Vindmølleparken vil bestå af 26 moderne havvindmøller med en totalhøjde på op til 220 meter til øverste vingespids. Mølletypen er valgt af hensyn til dyrelivet og flysikkerheden. Med en samlet effekt på 300 MW vil de levere grøn strøm, der svarer til cirka 300.000 husstandes forbrug.
Energistyrelsen udstedte på baggrund af to offentlige høringer en etableringstilladelse i efteråret 2022. Den indeholdt vilkår om overvågning af fugle- og flagermustræk. Energistyrelsens afgørelse blev dog påklaget til Energiklagenævnet, som i begyndelsen af juli 2023 ophævede etableringstilladelsen med henvisning til tre forhold i den næsten 800 sider lange miljøkonsekvensvurdering:
- Nævnet vil have flagermustællingen fremrykket.
- Nævnet ønsker at konsekvenser for fugle beskrives endnu grundigere i teksten, baseret på de eksisterende fugletællinger.
- Energistyrelsen skal uddybe sin begrundelse for udstedelsen af etbaleringstilladelsen.
HOFOR har allerede påbegyndt overvågningen af flagermus over Øresund i august 2023. Den hurtige opstart var mulig, fordi HOFOR allerede havde planlagt en flagermustælling i 2024 inden opstillingen af møllerne, som kunne fremrykkes.