Skjult FaceBook tracking ikon Sådan overvåger vi drikkevandskvaliteten - HOFOR

Sådan overvåger vi drikkevandskvaliteten


Vi overvåger løbende kvaliteten af drikkevandet for at sikre, at det lever op til lovens krav. Vi følger reglerne i drikkevandsbekendtgørelsen og Miljøstyrelsens retningslinjer for prøvetagning.

Se bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg

Kvaliteten af drikkevandet bliver kontrolleret gennem prøver taget i hele vandforsyningsnettet - fra grundvandsboringerne, via vandværkerne, i ledningsnettet og hos forbrugerne.

Udover de lovpligtige prøver tager vi også dagligt prøver (på hverdage) for at følge med i den mikrobiologiske vandkvalitet fra dag til dag.

Alle prøver bliver analyseret på akkrediterede laboratorier, og de lovpligtige prøver indberettes til De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) via den fælles offentlige database for grund- og drikkevand samt boringer (Jupiter).

Kvaliteten af grundvandet

Vandkvaliteten i hver grundvandsboring bliver kontrolleret hvert tredje år, som fastsat i drikkevandsbekendtgørelsen.

Der tages også ekstra prøver fra samlevandet i hver kildeplads (en kildeplads består af et antal indvindingsboringer der er geografisk tæt placeret og henter vand fra samme grundvandsmagasin).

Kvaliteten af vandet på vandværkerne

Vi overvåger vandkvaliteten på vores vandværker for at sikre, at den lever op til bekendtgørelsens krav.

Afhængig af vandmængden, der produceres på vandværket, måles den mikrobiologiske vandkvalitet ugentligt på de mindre vandværker og dagligt (hverdage) på de store.

To gange om året udføres en udvidet kontrol på alle vandværker. Her analyseres vandet for mange forskellige stoffer, herunder pesticider, materialemonomerer, uorganiske sporstoffer (metaller) og organiske mikroforureninger (olieprodukter, chlorerede opløsningsmidler, phenoler, PAH’er og PFAS-forbindelser).

Kvaliteten af vandet hos forbrugerne

Vi tager også prøver at vandet hos forbrugerne fra de vandhaner, der bruges til drikkevand. Prøverne tages efter en kort udskylning, så vi får vandet fra forbrugernes egne installationer. Derfor kan vandkvaliteten i nogle tilfælde være påvirket af forbrugernes rør og installationer, fx hvis der er for meget jern i rørene.

Vi tager to typer prøver hos forbrugerne:
- "Forbrugers tapehane"-prøver: hvor vandet tages direkte fra forbrugers vandhane efter kort udskylning.
- "Ledningsnet"-prøver: hvor vandet tages direkte efter 10 minutters udskylning, så det er frisk vand fra ledningsnettet og ikke stillestående vand i installationerne.

Vi har kun ansvar for vandet frem til ejendommens matrikelskel. Hvis der er problemer med vandkvaliteten, som skyldes ejendommens installationer, er det kommunen, der skal tage hånd om det.

Antallet af lovpligtige prøver hos forbrugerne afhænger af, hvor meget vand vi leverer til området.

I HOFORs forsyningsområder fordeler prøverne sig som vist i tabel 1 herunder.
KommuneForventet distribution i 2020 (m³/dag)Antal kontroller for Gruppe A-parametreAntal kontroller for Gruppe B-parametre
Albertslund3.651132
Brøndby5.158192
Dragør1.97872
Herlev5.185192
Hvidovre9.077313
København89.99327111
Rødovre5.313192
Vallensbæk1.20172
Antallet af A- og B-kontroller på ledningsnettet i 2021 i de kommuner, HOFOR forsyner. Antallet af prøver fastsættes ud fra den distribuerede vandmængde det forgående år (2020). For specifikke analyseparametre i grupperne henvises til drikkevandsbekendtgørelsen.

Ekstra prøver: Udover de lovpligtige prøver tager vi også mange ekstra prøver på ledningsnettet, som især bliver analyseret for mikrobiologiske stoffer. I 2023 tog vi ca. 700 ekstra prøver i vores otte ejerkommuner.

Information om skriftlige klager: 0 klager jf. bekendtgørelsen 2024.

Hvilke parametre analyseres der for?

De parametre, som prøverne analyseres for, er fastsat i drikkevands-bekendtgørelsen og afhænger af, hvor i forsyningskæden prøverne tages. Der er også regler for, hvor ofte prøverne skal tages. 

Vi tager dog flere prøver, end loven kræver, for at sikre en god overvågning af vandkvaliteten. Antallet og placeringen af prøverne bliver bestemt i et årligt kontrolprogram, som vi udarbejder og får godkendt af kommunerne.