Skjult FaceBook tracking ikon Skybruddet 2011 - HOFOR

Husker du skybruddet i 2011?

Det er godt ti år siden, at det store skybrud ramte hele hovedstadsområdet – helt præcist den 2. juli 2011. Et skybrud defineres af DMI som regn, der falder med over 15 mm på 30 minutter.

Der faldt rigtig meget vand ned fra himlen den julidag i 2011 i både København og omegnskommunerne. Mange mennesker blev berørt af de skader, som skybruddet medførte. Skybruddet lammede både trafikken og infrastrukturen og kostede milliarder i oprydning og forsikringssummer.

Flere steder var vandstanden i knæhøjde, vejene var ufremkommelige, kældre oversvømmet og kloaknettet kunne ikke rumme de voldsomme regnmængder, der faldt.

Se billeder fra den voldsomme dag:


  • Person der krydser vej i voldsomt nedbør
  • Brøndæksel der har løsnet sig og vand der strømmer op derfra
  • Brønddæksel der har løftet sig grundet stort vandtryk
  • Stor vandmængde
  • Gader der er oversvømmet af vand
  • Personer der står i vand til knæerne
  • Person der står med fødderne i vand

Skybruddet blev startskuddet til en ny infrastruktur - et nyt vandnet, der bortleder og opsamler ekstremregn. Samtidig gav skybruddet anledning til et meget tættere samarbejde på tværs af kommunerne i hovedstadsområdet. Skybruddet viste nemlig med al tydelighed, at vand ikke kender til kommunegrænser.

Derfor har HOFOR i samarbejde med både Københavns Kommune og omegnskommunerne iværksat en lang række skybrudsprojekter, der skal fremtidssikre hovedstadsområdet bedre mod ekstremregn. Fx med skybrudstunneler, forsinkelsesbassiner og grønne byrum. Alt sammen for at aflaste byernes kloaksystemer, når de voldsomme regnmængder falder.

Forsyningsdirektør i HOFOR, Ole Adeler, siger om arbejdet med skybrudssikring:

”Vi har allerede etableret mange forskellige typer af skybrudsprojekter; fra de store tunneller under jorden til mindre regi med vejbede og klimariste. Alt sammen indsatser, der hjælper, når vi skal fremtidssikre byerne mod de regnmængder, der vil falde ved skybrud. Alt i alt arbejder vi på godt 400 skybrudsprojekter i hele hovedstadsområdet”. 

Ti år efter historisk skybrud: HOFOR har investeret milliardbeløb i skybrudssikring

Læs mere om kommunernes arbejde med skybrudssikring i hovedstadsområdet

Gode råd til dig ved skybrud

Har du brug for viden om, hvad du selv kan gøre for at beskytte dig selv og din bolig ved skybrud, kan du finde flere gode råd her på hofor.dk. 

Læs om "Gode råd ved skybrud"

Du kan også besøge HOFORs interaktive skybrudskort, hvor du på en digital rundtur i hovedstaden kan se, hvor og hvordan vi skybrudssikrer byerne mod oversvømmelser:

Se interaktivt skybrudskort 
Foto:

  • Bax Lindhardt/TT/ Ritzau Scanpix
  • Nanna Kreutzmann / Ritzau Scanpix
  • Line Pedersen