22 timer siden
Giv dit varmeanlæg en pause hen over sommeren. Det er opfordringen fra HOFOR på Danmarks nationale ’sommer-luk dag’ den 15. maj.
Mange slukker for varmen på radiatoren og lader selve varmeanlægget i kælderen være tændt hen over sommeren. Men det er en dårlig idé ifølge Carsten Nielsen, der er energirådgiver i HOFOR:
– Vi anbefaler, at du sommerlukker for bygningens fjernvarmeanlæg – og ikke kun skruer ned for varmen på termostaterne. Ellers svarer det til, at du lader din bil køre i tomgang i et længere stykke tid. Det er energikrævende – og det koster, forklarer Carsten Nielsen og fortsætter:
– Hele sommerluk-manøvren kan klares på cirka fem minutter fra du finder sommerventilen, lukker for den og efterfølgende får slukket cirkulationspumpen på anlægget.
Brug fem minutter og spar penge og CO2
Hvis du glemmer at lukke for fjernvarmeanlægget, giver det energispild og dårligere afkøling, da varmen løber rundt i rørsystemet uden at blive brugt.
Det er værd at huske, at der også kan være penge at hente på en forbedret afkøling. De fleste steder vil du som fjernvarmekunde nemlig modtage en årlig bonus eller merafgift, alt efter om du har en god eller dårlig afkøling.
Hvis du og alle andre fjernvarmekunder går i kælderen og sommerlukker, er det derudover også godt for vores samlede CO2-regnskab.
Sommerluk-perioden varer fra 15. maj til 15. september.
Sådan sommerlukker du
- Luk for anlæggets sommerventil. Den sidder på fjernvarmens returrør, typisk i forlængelse af selve reguleringsventilen. Vær opmærksom på, at det er på fjernvarmen, du skal lukke, og ikke på rørene til radiatorvarmen.
- Sluk for cirkulationspumpen.
- Tænd 10-15 sekunder for cirkulationspumpen et par gange om sommeren, så den ikke ’sætter sig fast’.
Se også videoen herunder, hvor energirådgiver Carsten Nielsen demonstrerer sommerlukning: