Skjult FaceBook tracking ikon Arkitektur - Blok 4 - HOFOR

Amagerværkets nye Blok 4 er designet til at være et vartegn for bæredygtig kraftvarmeproduktion og et udflugtsmål for københavnere og turister.

Der er tale om et grønt kraftværk, der alene er baseret på afbrænding af bæredygtig biomasse (træflis), symboliseret ved stammerne på værkets facade.

Besøgende vil på sigt få mulighed for at bevæge sig op gennem ”skoven” af stammer på værkets facade og trappe, op til en udsigtsterrasse på bygningens tag, hvor man kan opleve AMV4 og Amagerværkets produktion af bæredygtig energi på nært hold.

Gottlieb Paludan Architects vandt arkitektkonkurrencen om udvidelse og helhedsplan for Amagerværket. Forslaget er udarbejdet i samarbejde med Møller & Grønborg, Speirs + Major.

Gå til Gottlieb Paludan Architects’ opslag om BIO4

Gottlieb Paludan Architects modtog i 2016 den fornemme pris LEAF award 2016 for BIO4-projektes arkitektur.

Illustration af Amagerværket set på afstand
Illustration af Amagerværket. Foto: Gottlieb Paludan Architects.

Træ som gennemgående materiale

Træ er det sammenhængende tema for Blok 4’s arkitektur, hvor lodrette, ”hængende” træstammer omslutter facaden, og træer på toppen af kraftværket symboliserer træplantning som centralt element i en bæredygtig udnyttelse af træ som energiressource.

Træstammerne på facaden er af sydafrikansk eukalyptus, som er nøje udvalgt efter kriterier om lang holdbarhed uden brug af kemisk behandling samt om bæredygtig skovforvaltning (FSC- mærkning).

Facaden ses på afstand i en naturlig tone, der markerer Blok 4 tydeligt på byens skyline.

Kommer man helt tæt på, kan man se, at facaden er rig på mange detaljer, både i stammerne og i bagbeklædningen, der består af gyldent tonede metalplader. Træet og det bagvedliggende materiale skaber et interessant spil for øjet.

Billede af kraftværksblok på Amagerværket
Illustration af den nye kraftværksblok AMV4 på Amagerværket. Foto: Gottlieb Paludan Architects.

Grønt udsigtspunkt

Værkets gæster vil på et tidspunkt kunne vandre op ad ”Himmelstigen”, mod en udsigtsplatform med træer på toppen af værket. Undervejs kan man gøre stop og kigge gennem de store panoramavinduer ind til værkets inderste.

Fra ”Trætoppen”, i 40 meters højde øverst på værket, har man en flot udsigt over byen. Og i en lille grøn oase af planter, træer og buske kan gæsterne samtidig læse om Københavns bæredygtige forsyning af varme.

Billede af udsigtspunkt fra BIO4
Udsigten fra toppen af BIO4.

Læs mere om udvælgelsen af arkitektfirmaet i pressemeddelelsen fra HOFOR

Ingeniøren skriver, at Amagerværket får ny markant arkitektur