Skjult FaceBook tracking ikon Bliv godt forberedt på kriser - HOFOR

Godt forberedt

Godt forberedt: Sådan klarer du dig i en krise

En krise kan betyde, at du oplever forsyningssvigt. Forestil dig, at der ikke er vand i hanen, varme fra radiatoren eller bygas på komfuret. Vi gør alt for at sikre vores forsyning til dig, men det anbefales, at du gør dig nogle gode forberedelser  


Her er, hvad du kan gøre:


Vand: Opbevaring af drikkevand

Du kan både bruge flaskevand og postevand fra hanen. Men det er lidt mere besværligt at håndtere vandet fra hanen. Du skal nemlig sikre dig, at dine beholdere er fødevareegnet og er godt skyllet.

Flaskevand har den fordel, at det er langtidsholdbart med en markeret holdbarhedsdato. Opbevar dit drikkevand et mørkt og koldt sted.

Læs Beredskabsstyrelsens anbefaling, hvis du bruger postevand i dunke
Varme

Hvis varmen forsvinder og det er koldt udenfor, kan du bruge tæpper, dyner og varmt tøj for at holde varmen.  

Ved længerevarende kulde: Det kan være en god idé at hele husstanden opholder sig i ét rum for at holde varmen bedre. 
Bygas

Dit gaskomfur virker stadig selv om der er strømnedbrud. Vores gasværker er fuldautomatiske, og hvis der er nedbrud på strømmen, så kan vi producere bygas uafhængigt af el udefra.

Hvis dit gaskomfur har elektrisk gnisttænding, kan du blot bruge tændstikker eller lighter i stedet og ellers lave mad som normalt.

Se Beredskabsstyrelsens råd om madlavning i krisesituationer her: Klar dig selv i 3 døgn - Beredskabsforbundet
Undlad at skylle ud i toilettet eller bruge andre afløb under større strømafbrydelser

Under en stor strømafbrydelse er det vigtigt at undlade at bruge dine afløb. Pumper i spildevandssystemet flytter spildevandet til renseanlæggene. Hvis der ikke er strøm, stopper pumperne, hvilket kan føre til, at spildevandet hober sig op i rørene. Hvis der samtidig kommer kraftig regn eller skybrud, kan systemet blive fyldt og potentielt oversvømme kældre.

Nødtoilet – sådan gør du, når afløbet er ude af drift

- I hus med baghave: Grav et hul i baghaven som nødtoilet.

- I etageejendom: Skub vandet ud af toiletkummen, placér en plasticpose i kummen og pak ekskrementerne ind, før de smides i restaffald. Du kan også bruge en spand på samme måde. 

Når strømmen er retur

Når strømmen er tilbage, er vandforsyningen og spildevandshåndteringen også i gang igen. For at undgå overbelastning af systemerne, vent med at bruge drikkevand og skylle spildevand ud i kloakken. Hvis alle bruger vand med det samme, kan det skabe stort pres på ledningsnettet og pumperne, hvilket øger risikoen for brud og skader.