05.06.2018
Prøver viser, at drikkevandet i Dragør og Hvidovre har et for højt indhold af stoffet DMS, der stammer fra pesticider. Vi har lukket af for det forurenede vand, så alle forbrugere kan være trygge ved at drikke vandet.
HOFOR har fjorten vandværker – syv regionale og syv lokale.
På to af vores mindre, lokale vandværker i hhv. Dragør og Hvidovre har vi fundet et ”nyt” stof med navnet DMS i mængder, der ligger over eller lige omkring kvalitetskravet til drikkevand. På flere af vores øvrige vandværker kan vi også måle DMS i drikkevandet, men i mindre koncentrationer. Drikkevandet her opfylder således myndighedskravene til god drikkevandskvalitet.
Dragør Vandværk og Hvidovre Vandværk blev lukket i starten af maj måned, da vi gjorde fundene, og forbrugerne er i stedet blevet forsynet med drikkevand fra vores øvrige vandværker og Tårnby Forsyning.
I Dragør har vi nu identificeret den boring, som er ramt af forureningen. Vi har lukket boringen og har igen åbnet vandværket uden vand fra denne boring. Forbrugerne får således vand fra de rene boringer samt fra Tårnby Forsyning.
I Hvidovre får forbrugerne vand fra to af HOFORs store, regionale vandværker.
DMS er en forkortelse for N,N-dimethylsulfamid. Stoffet stammer fra svampebekæmpende midler, der bl.a. har været anvendt ved frugt- og planteavl og i trævareindustrien. Stoffet er ikke tidligere fundet på danske vandværker, og det har ikke hidtil været et af de stoffer, som vandværkerne skal kontrollere for ifølge Miljøstyrelsens krav til kontrol af vandkvaliteten.
Vi bad Styrelsen for Patientsikkerhed om at udarbejde en sundhedsfaglig vurdering af stoffet. Desuden blev Miljøstyrelsen orienteret om vores fund.
Miljøstyrelsen har netop orienteret om:
Toksikologisk vurderind af DMS
Da HOFOR blev opmærksom på risikoen for forekomst af DMS, iværksatte vi undersøgelser af DMS på alle vores vandværker. På to vandværker har vi fundet det i mængder, der ligger over eller lige omkring den tilladte grænseværdi. Efter det nye fund vil HOFOR fremover systematisk tjekke alle vandværker og kildepladser for forekomster af DMS – præcis som vi gør med en række andre kendte pesticider og miljøfremmede stoffer.
Hvad kontrolleres drikkevandet for?
Vi er i gang med at tage prøver fra vores regionale kildepladser og fra indvindingsboringerne til vores lokale vandværker. Formålet er at afgrænse omfanget af forurenede kildepladser og indvindingsboringer og omlægge vores produktion af vand, hvor det er nødvendigt.
I Dragør har vi lokaliseret den indvindingsboring, som har højt indhold af DMS, og her har vi igen sat vandværket i drift, men lukket den forurenede boring.
I Hvidovre arbejder vi fortsat på at finde præcist frem til de boringer, der er forurenede (kildesporing). Så længe dette arbejde pågår, holder vi Hvidovre Vandværk lukket.
Vi har orienteret myndighederne i Hvidovre, Dragør og Tårnby om de indhold af DMS, vi har fundet i drikkevandet, inden vi lukkede vandværkerne.
Da DMS ikke har indgået i vores kontrolprogram tidligere, kan vi ikke sige, hvor længe stoffet har været i vores drikkevand.
HOFOR prioriterer den forbyggende indsats meget højt.
Vi kontrollerer dagligt vandet for bakterier og hyppigt for en række miljøfremmede stoffer. Tyder prøveresultater på forurening, sætter vi straks ind for at beskytte forbrugerne og tager kontrolprøver.
Bl.a. har vi gennem en årrække stoppet indvindingen af vand fra flere forureningsramte boringer for at forhindre, at ukrudtsmidler og andre uønskede stoffer kommer i vores drikkevand.
Bliv klog på hvad drikkevandet indeholder
Hvis vi fortsat skal kunne hente vand direkte fra grunden, er det vigtigt at beskytte det mod fremtidig forurening. HOFOR gør en indsats for at forebygge mod ny forurening bl.a. ved at plante ny skov og lave aftaler om miljøvenlig drift af landbrugsjord tæt ved vores kildepladser.
Læs om, hvordan vi beskytter drikkevandet
I de senere år er der flere steder i landet fundet rester af ukrudtsmidler og andre miljøfremmede stoffer i grund- og drikkevandet. Det har medført lukning af mange boringer og kildepladser, så adgangen til rent drikkevand er blevet mindre.
Derfor arbejder HOFOR sammen med andre vandværker for, at der kommer forbud mod brug af sprøjtegifte og andre skadelige stoffer i nærheden af områder, hvor man indvinder vand. Det er desuden dyrt at lukke boringer og kildepladser, og udgiften havner hos forbrugerne.