208 institutioner i Københavns Kommune med børn i alderen 0-6 år får her i foråret sat vandspare-perlatorer på vandhaner af deres gårdmænd. Samtidig opfordres pædagoger og institutionsledere til at holde øje med løbende toiletter og lære børnene gode vandvaner.
Målet er på den måde at nedsætte institutionernes vandforbrug med 10 % og spare 15 mio. liter vand i 2017.
Et nyt samarbejde mellem HOFOR, Gårdmandskorpset, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Københavns Ejendomme resulterer i et initiativ, der gerne skulle skære 10 % af vandforbruget i de københavnske institutioner i år 2017. Det svarer til omkring 15 mio. liter vand eller ca. 50 fyldte store tankbiler.
”Vi har kigget nærmere på vandforbruget i de københavnske daginstitutioner og kan se, at flere af dem har et forholdsvist højt forbrug, hvis man kigger på antal liter per person per døgn. Der er derfor mulighed for at skære en del af vandforbruget. Det vil både være godt for miljøet og vandregningerne,” siger Søren Christiansen, projektleder og vandsparerådgiver i HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.
120 gårdmænd fra Gårdmandskorpset har derfor været på kursus hos HOFOR, der leverer rent drikkevand til hele hovedstadsområdet. På kurset har gårdmændene fået fifs og tricks til at spare på vandet. Det har resulteret i et nyt projekt.
”På initiativ fra Gårdmandskorpset har Børne- og Ungdomsforvaltningens (BUF) energiteam valgt at sponsorere ca. 4000 vandspare-perlatorer, som gårdmændene vil sætte på vandhaner i de institutioner de servicerer,” fortæller teamleder i BUF, Peter Pedersen.
Hjælp din gårdmand – sig til, hvis toilettet løber
Flere institutioner har håndvaske, armaturer og toiletter af ældre dato. Derfor har Gårdmandskorpset også en bøn til både pædagoger og ledere i de enkelte institutioner.
”Lad os samarbejde om et fornuftigt brug af vores dyrebare rene vand. Vi holder et ekstra vågent øje med vandforbruget, men vi har tit flere institutioner at servicere og mange opgaver at tage os af, så det vil være en stor hjælp, hvis pædagoger og ledere, som kommer i rummene hvor vandet bruges, vil holde øje med om et toilet eksempelvis løber og fortælle gårdmanden det,” siger Roland Møller-Kapulitsa fra Gårdmandskorpset.
Et løbende toilet kan nemt koste en ekstraudgift på op mod 10.000 kroner om året. En gullig kalkstribe i toiletkummen eller lidt uro på vandoverfladen er tegn på, at toilettet trænger til et eftersyn. Et godt råd lyder, at hvis man er i tvivl om toilettet løber, kan man tage en serviet og lægge bagerst i kummen – hvis den bliver våd, når toilettet ikke bruges, så er det tegn på, at det løber.
Tekniske løsninger og gode vandvaner
”Med dette samarbejde og initiativ gør vi noget ved det tekniske, så institutionerne sparer vand. Det næste er så at få skabt nogle gode vandvaner allerede fra barnsben, så vi når endnu længere. Gårdmændene vil i den kommende tid derfor også overbringe institutionerne et par gode råd, der kan hænge på for eksempel badeværelserne og hjælpe pædagoger og børn til at tage nogle snakke om deres vandforbrug, ” afslutter Søren Christiansen fra HOFOR.
Projektet vil blive fulgt tæt af samarbejdspartnerne, og der vil blive lavet en evaluering både halvvejs, og når 2017 er forbi for at se, hvor meget vand, der blev sparet.
Fakta om projektet:
- Samarbejdet består af HOFOR, Gårdmandskorpset, Børne og Ungdomsforvaltningen og Københavns Ejendomme.
- Målet er at spare yderligere 10 % på vandforbruget i de københavnske institutioner med 0-6 årige i 2017.
- Gårdmandskorpset sætter i april/maj måned ca. 4000 vandsparende perlatorer på vandhanerne i de i alt 208 institutioner, de servicerer.
Kontaktinformation:
Søren Christiansen, projektleder i HOFOR, på tlf. 27954124 eller mail schr@hofor.dk.