05.10.2017
HOFOR har sendt droner i luften over villakvartererne på Amager for at finde utætheder på de kilometervis af fjernvarmerør, der løber under bydelens gader og haver. Dronerne har haft succes med at finde lækager, man ellers ville have haft svært ved at finde. Lækagerne kan nu repareres til gavn for forbrugere og miljøet. På Amager skal der nu ses nærmere på 100 steder, der kan være mulige lækager. Og som de første har dronerne fået lov at flyve tæt på lufthavnen.
Til Rom og tilbage. Så langt kan de 2888 kilometer fjernvarmerør under hele vores hovedstad næsten nå. Det er mange kilometer rør at holde øje med – også hvis der går hul et sted. Derfor har HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, taget ny teknologi i brug i kampen for at finde utætheder og varmetab i rørene.
HOFOR har fløjet med droner over forskellige bydele i København og senest over villakvartererne på Amager. Dronerne er udstyret med et varmesøgende kamera og efter at have taget ca. 200.000 termiske billeder over Amager kunne man stykke et kort sammen, der viser, hvor der er unormalt høje temperaturer i undergrunden og derfor risiko for et varme- og vandtab fra fjernvarmerørene.
Til gavn for forbrugerne
Når HOFOR lægger nye fjernvarmerør er de udstyret med alarmtråde, som er en nyere teknologi, der kan registrere eventuelle lækager, men da flere af rørene under Amager er af ældre dato, findes denne mulighed ikke i disse rør.
Det var derfor HOFORs klare håb, at man med dronerne hurtigt kunne få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder, og sektionsleder i HOFOR Bo Jensen Møller er positivt overrasket over resultaterne:
“Dronerne har lokaliseret flere steder. De er opdelt i kategorier a, b og c i forhold til, hvor stor sandsynlighed der er for, at de er utætheder i rørene. Vi begynder selvfølgeligt at kigge nærmere på dem, der er markeret med kategorien a. I de områder på Amager, hvor vi har fløjet, drejer det sig om ca. 20 steder. Hvis vi tager kategori b med, så er det ca. 100 steder vi skal kigge på,” siger han.
Det kan være lækager, man nok ellers ikke ville have fundet eller i hvert fald ville have været længere om at opdage, da mange af rørene i villakvartererne løber i folks haver, hvor det er næsten umuligt at måle med håndholdte varmefølsomme kameraer.
“Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder og få dem repareret. På den måde minimerer vi vores tab og kan bedre planlægge vedligehold af ledningsnettet. Alt sammen til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne,” siger Bo Jensen Møller.
Fik lov at flyve tæt på lufthavnen
Denne brug af ny teknologi har ikke bare resulteret i, at HOFOR kan finde og reparere mulige lækager i fjernvarmenettet. Det har også krævet et nyt samarbejde. Dronerne styres af Drone Systems for HOFOR og har som de første droner fået lov at flyve i området tæt på lufthavnen.
“Det vigtige arbejde, som HOFOR har udført sammen med Drone Systems, ville vi selvfølgelig være med til at muliggøre, så arbejdet kunne udføres inden for rammerne af den sikkerhed, der er omkring lufthavnens aktiviteter. Derfor fandt vi en løsning, hvor HOFOR kunne udføre termograferingerne samtidigt med, at vi kunne sikre en god og sikker integration med nuværende luftrumsaktiviteter. Naviair er med til at skabe de bedste vilkår for anvendelsen af droner. Dronebranchen er i hastig vækst – og både erhvervsliv og borgere kommer til at bruge droner meget mere i de kommende år”, siger presseansvarlig Mette Just, Naviair.
Der er en række forhold, der skal være i orden for at få brugbare resultater, når man termograferer med droner. Det skal være koldt og mørkt, der må ikke være for meget vind, og asfalten må ikke være våd. Så når nu vejret bliver koldere, så er det også HOFORs klare håb at kunne bruge de varmesøgende droner til at finde lækager i flere områder på Amager, blandt andet også områder med etagebyggeri.
FAKTA
På Amager var der følgende resultater:
Om dronerne
Kontaktinformation
Bo Jensen Møller via pressekontakt Nina Maria Klok
2795 2135
nimk@hofor.dk