Så er det nu, du skal lukke langsomt for varmen og spare penge

Påsken står for døren – og det betyder ferie og forårsfornemmelser for mange. Brug 5 minutter i ferien på at skrue langsomt ned for varmen på både radiatorer og dit varmeanlæg.

Som villaejer kan du nemlig skære et markant beløb af varmeregningen, hvis du stiller dit varmeanlæg efter temperaturerne udenfor.

Pige og dreng sidder i vindueskarm over radiator, som leder fjernvarme ud i hjemmet

Det er en god idé at skrue ned for varmen i hjemmet, når vejret udenfor bliver lunere

Kalenderen viser forår, og selv om du måske stadig synes, at det er lidt køligt udenfor, så er det alligevel en god ide nu at skrue langsomt ned for varmen. På den måde kan du nemlig skære et betydeligt beløb af varmeregningen.

De lunere temperaturer ude betyder, at vi behøver mindre varme på vores radiatorer indenfor. Ifølge HOFORs energirådgivere er der derfor ikke længere grund til, at vores varmeanlæg er indstillet på samme styrke, som da vi skulle holde frostgraderne fra døren.

Brug 5 minutter i påsken, og spar penge og CO2

Hvis dit varmeanlæg stadig er indstillet til hård frost, når det milde forårsvejr melder sig, kan du hente betydelige besparelser. På en fyringssæson kan det give en villafamilie omkring 1.500 ekstra kroner at følge lidt med i vejrudsigterne og justere termostaten derefter. Oveni kan du glæde dig over at spare klimaet for overflødig CO2.

Vi lukker først typisk helt for varmen i midten af maj, når lunen for alvor har meldt sig. I disse måneder op til maj husker vi for det meste at skrue ned for radiatorerne i vores stuer, efterhånden som solen får bedre fat, men mange af os glemmer at skrue ned på vores fjernvarmeanlæg. Men det er en god ide at gå en kort tur ned i varmekælderen. Der er nemlig ingen grund til, at vores anlæg her i april giver lige så høj varme som midt på vinteren, fortæller Carsten Nielsen, der er energirådgiver hos forsyningsselskabet HOFOR.

Sådan lukker du langsomt for varmen

Det er altså ikke nok kun at have fat i termostaten på radiatorerne i stuerne. Vil du spare, så det kan mærkes på din varmeregning, så kræver det, at du bruger to minutter på dit fjernvarmeanlæg.

– Jeg vil gerne opfordre til, at man bruger et par minutter her i påskeferien på at blive dus med termostaten på ens fjernvarmeanlæg. De minutter er godt givet ud. Hvis du får stillet din termostat efter vejret udenfor i hele fyringssæsonen, så kan du hurtigt spare omkring 1.500 kroner, fortæller Carsten Nielsen og forklarer kort, hvordan du gør:

– Termostaten regulerer temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer, og mens du midt om vinteren, hvor frosten har bidt sig fast, har brug for vand, der er 50-65 grader, så har du tidligt på foråret typisk kun brug for 35-45 grader. Når nattefrosten helt har sluppet sit tag som nu, kan du nøjes med 30-40 grader.

Se her en video, hvor energirådgiver Carsten Nielsen demonstrerer, hvordan du lukker langsomt for varmen

FAKTA

Sådan skruer du trinvis ned for varmen
– og sparer både penge og CO2!

En familie kan spare op mod 1.500 kroner på en fyringssæson ved at skrue trinvis op og ned for fremløbstemperaturen i hjemmet.

Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer fra varmeanlægget. Når det er hård vinter, har man typisk fremløbstemperaturen indstillet til 60 grader. I takt med, at vejret bliver mildere om foråret, kan du sænke temperaturen. Gør det trinvist med fem grader ad gangen i forhold til temperaturen udenfor.

  • Hård vinter: 60 grader
    Når det er hård vinter med frostgrader, har man typisk fremløbstemperaturen indstillet til 60 grader.
  • Tidligt forår: 35-45 grader
    I det tidlige forår, hvor der kun er enkelte nætter med nattefrost, bør du typisk indstille fremløbstemperaturen til 35-45 grader.
  • Når nattefrosten er væk: 30-40 grader
    Når nattefrosten helt har sluppet sit tag, kan du nøjes med op til 40 grader.

Grafik som viser hvordan man kan indstille sit varmeanlæg bedre og spare penge på fjernsvarme

Klik her og bliv klogere på, hvordan du selv indstiller dit varmeanlægPrint denne side