02.08.2018
Det sidste du tænker på her i sommervarmen er nok dit varmeanlæg. Men faktisk er det netop nu, at du bør tjekke, om også din varmtvandsbeholder sveder lidt rigeligt. Mange familier har nemlig for høje grader i varmtvandsbeholderen. Det tager blot 5 minutter at indstille temperaturen på det varme vand korrekt – og det kan spare dig mange penge.
Sveder du her i sommervarmen? Det er der stor sandsynlighed for, at dit varmeanlæg også gør. Mange familier har nemlig for høje grader i varmtvandsbeholderen viser erfaringer fra forsyningsselskabet HOFOR. Og der er gode penge at spare på den årlige varmeregning ved at sænke temperaturen i husets varmtvandsbeholder til de nødvendige 55 grader celsius.
Det er om sommeren, at du ser, om vandet er for varmt
Det er nu her i den varme tid, når du alligevel har sommerlukket for fjernvarmen, at du kan se, om du smider varmepenge ud af vinduet. Hvis du har husket at sommerlukke for fjernvarmen, er det eneste energiforbrug, der registreres på varmemåleren nemlig det, som bruges til at sikre varmt vand i hanen.
“Vi anbefaler, at man kun har 55 grader i varmtvandsbeholderen. Mange steder oplever vi, at kunderne har 65 grader eller mere. Det er både dyrt og helt overflødigt. Det kræver typisk blot et drej på en termostat på anlægget at rette temperaturen,” siger Jimmi Eiberg, der er projektleder i HOFOR.
Spar penge uden risiko for legionella
Med en temperatur på 55 grader i varmtvandsbeholderen behøver man ikke at være bange for bakterievækst som fx legionella, og man spilder ikke penge på energiregningen.
Eksempelvis kan en familie i København spare cirka 500 kroner ved at sænke temperaturen fra 65 til 55 grader celsius. Mange steder i landet er varmen dyrere end i hovedstaden, og her vil gevinsten være tilsvarende større.
Tip til dig, der ikke orker at gå i varmekælderen
Hvis du er en af dem, der vil slippe for en tur ned i varmekælderen med mindre det er strengt nødvendigt, så har projektleder Jimmi Eiberg fra HOFOR et tip:
“Hvis du vil undersøge, om du har for varmt vand i din varmtvandsbeholder uden at gå ned i kælderen kan du skrue helt op for det varme vand i den hane, der er længst væk fra varmeanlægget, fylde et glas og sætte dit stegetermometer i. Viser det her en temperatur på over 50 grader, så er vandet i dit anlæg for varmt, og der er penge at spare ved at aflægge varmeanlægget et besøg.”
Få mere end fordoblet gevinsten ved at isolere rør
Det er også en god ide at undersøge, om ens rør med varmt vand er isolerede. Du mister nemlig let omkring 1.000 kroner om året, hvis du eksempelvis har otte meter uisolerede rør, som det varme vand løber igennem – også selv om du har den rigtige temperatur i din varmtvandsbeholder.
“Hvis man isolerer sine rør og sørger for 55 grader i varmtvandsbeholderen, så kan en villafamilie typisk spare op til 1.500 kroner om året på varmeregningen. Det svarer altså til over 70 Magnum is,” siger Jimmi Eiberg Jensen fra HOFOR og understreger:
“Rådene gælder i øvrigt også i etage-ejendomme, hvor der endda er endnu flere penge at spare.”
Spilder du penge på varmeregningen?
Gode råd til at spare på varmeregningen
KONTAKTINFORMATION
Jimmi Eiberg Jensen, projektleder hos HOFOR:
2795 4682
jiej@hofor.dk
Nina Maria Klok, kommunikationsrådgiver hos HOFOR :
2795 2135
nimk@hofor.dk