Julefedt kan stoppe din kloak

Julen er nær, og vi skal snart hygge os med and, gås og flæskesteg fra ovnen. Men pas på fedtet. Det kan skabe propper i afløb og kloak. Hæld det ikke i afløbet.

Fedtet vil nemlig, når det afkøles, størkne og sætte sig på den indvendige side af kloakrøret, hvor det som velcro tiltrækker andre ting. Det kan skabe propper i kloakken og stoppede afløb. Og i sidste ende kan det give ærgerlige ekstraregninger til spuling af din kloak

Både fedt og olie er gift for din kloak. Det skaber propper, så spildevandet ikke kan løbe væk.

I julen spiser mange af os enten and, gås eller flæskesteg, der indeholder meget fedt. Hvis fedtet ender i kloakker og pumpestationer, skal HOFOR bruge ekstra tid og penge på at spule kloakker og rense pumpestationerne. Det er dyrt, og det er dig som forbruger, der kommer til at betale. Duften af fedt tiltrækker også rotter, hvilket kan give yderligere problemer.

Hæld derfor aldrig fedtet direkte i køkkenvasken eller toilettet. Fedtet vil nemlig, når det nedkøles, størkne og sætte sig som klistrede fedtaflejringer på den indvendige side af kloakrøret. Andre ting i kloakken sætter sig fast i fedtet, og det kan til sidst danne propper og stoppede rør. Hæld i stedet fedtet i en skål, mælkekarton eller tæt plastikpose og bortskaf det med dagrenovationen. Du kan selvfølgelig også bruge det på rugbrødet.

HUSK, fedtet stopper også dine egne kloakledninger, hvilket kan give dig ærgerlige udgifter til spuling.

Du kan holde dine kloakrør rene, forebygge dårlig lugt og sæbepropper ved jævnligt at hælde kogende vand i afløbet. Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin – men billigere og meget bedre for miljøet.

Det kan du eksempelvis istedet gøre med fedtet fra juledagene:

  • Glæd gæster eller familie med hjemmelavede pomfritter stegt i andefedt, kartoffelpizza med lidt fedt på eller popcorn lavet i andefedt i juledagene.
  • Brug det i madlavningen. Andefedt er den perfekte base til en god julesovs. Brug det i rødkålen, så den får lidt ekstra god smag. Eller steg gulerødder, løg og indmad i fedtet.
  • Hvis fedtet ikke er saltet kan du blande det med fuglefrø, havregryn og nødder og lave det til fuglekugler.
  • Brug det på rugbrødet istedet for smør.
  • Hæld det i en tom mælkekarton eller plastikpose og bortskaf det med dagrenovationen.

…HUSK i hvert fald, at fedt og olie hverken skal i afløbet eller toilettet!Print denne side