03.11.2017
Boliger, veje og virksomheder langs St. Vejle Å er blevet sikret mod oversvømmelser ved ekstrem-regn. Det fejrer de seks involverede kommuner sammen med vandselskaber og borgere ved et tusmørkearrangement her i november. Pressen er velkommen.
Regnvandssøerne i Høje-Taastrup er en del af det samlede St. Vejle Å projekt
“Vi har nået en milepæl i det nødvendige arbejde med at sikre borgerne på Vestegnen mod oversvømmelser. Det skal fejres,” siger borgmester Ole Bjørstorp, Ishøj Kommune.
“Takket være et effektivt tværkommunalt samarbejde er vi på kort tid nået meget langt. Vand respekterer ikke kommunegrænser. Derfor har vi samarbejdet om at styre vandet hen, hvor vi vil have det. Og det vil vi gerne fortælle mere om ved vores fælles tusmørkearrangementet i Ishøj Havn”, supplerer Glostrups borgmester John Engelhardt.
Klimaet har ændret sig og kraftige regnskyl og skybrud rammer stadig oftere Danmark. For at reducere oversvømmelser og udgifter, gik seks vestegns kommuner og deres forsyningsselskaber i 2014 sammen om at beskytte boliger, virksomheder og veje langs Store Vejle Å mod vandmasserne. På kun tre år er en buket af projekter blevet etableret. Eksempelvis regnvandsbassiner i Høje-Taastrup, diger om Vallensbæk Mose samt flere nye pumper.
Å og moser samler vandet
Nu er projekterne færdige og klar til at hjælpe Albertslund, Brøndby, Glostrup, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk Kommuner med at komme af med regnvandet, så det ikke gør skade.
“De gamle vandveje, åen og moserne, er grundstammen i klimasikringen. Ved hjælp af diger og nye pumpesystemer styrer vi vandet sikkert uden om vores bebyggede områder. Det er en intelligent og kontrolleret udnyttelse af naturen,” forklarer borgmester Henrik Rasmussen, Vallensbæk Kommune.
Projekterne er finansieret ved hjælp af BaneDanmark som kompensation for de arealer, der inddrages til Ringstedbanen.
“Kompensationen betyder, at vi har kunnet realisere projekterne uden at belaste borgerne økonomisk. Det er tilfredsstillende,” fastslår Brøndbys borgmester Kent Max Magelund.
Naturen forbedres
Tranegilde og Vallensbæk Moser vil fremover blive brugt som reservoir, når der falder meget regn. Ved våde somre og efterår kan det give udfordringer med vand på gang- og cykelstier.
“Det problem arbejder forsyningsselskaberne på at løse. Vi er enige om, at moserne ikke blot er en vigtig brik i klimatilpasningen, de er også centrale rekreative områder for borgerne,” understreger Henrik Rasmussen.
Ishøj og Vallensbæk Kommuner har derfor udarbejdet en helhedsplan til sikring og udvikling af naturværdier og rekreative interesser i moseområdet.
Moseområdet inddeles i zoner med forskelligt niveau af naturpleje, som for eksempel områder under græsning og områder der forbliver urørte. Zoneinddelingen koordineres med forsyningsselskabernes behov for at lede regnvand til moseområdet.
Indenfor området, foreslås nye rekreative friluftsfaciliteter som fugletårne, infotavler og sheltere.
Fejring i tusmørket
Fredag den 10. november fejrer de seks involverede kommuner, at alle projekterne langs åen er færdige. Det sker ved et tusmørke-arrangement ved Ishøj pumpestation kl. 16.00. Ud over borgmestre og politikere fra de involverede kommuner, deltager også repræsentanter fra forsyningsselskaberne, der har udført arbejdet, samt grundejere i området.
Men alle borgere er velkomne til at lægge vejen forbi Ishøj Havn, siger borgmestrene.
FAKTA:
Følgende projekter er etableret langs Store Vejle Å:
Involverede kommuner:
Albertslund, Brøndby, Glostrup, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk.
Projektansvarlige:
Glostrup Forsyning
Ishøj Forsyning
HTK Forsyning
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab
Kontaktinformation
Astrid Skotte, pressekontakt
2795 2132
assk@hofor.dk