14.03.2019
HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, tager nu til genmæle efter beskyldninger om, at det er virksomhedens skyld, at 150 ansatte i fire udenlandske virksomheder på en byggeplads på Amagerværket, BIO4, der drives af HOFOR, ikke har betalt skat.
”HOFOR ser med stor alvor på sagen, men vi er ikke en myndighed, og vi kan derfor ikke agere som en myndighed. Vi arbejder imidlertid tæt sammen med SKAT med henblik på at sikre, at alt er i orden, og vi har netop i denne uge fået at vide af Skattestyrelsen, at vi ikke kan gøre mere i forhold til at bekæmpe sort arbejde, end vi allerede gør,” siger administrerende direktør i HOFOR, Lars Therkildsen.
Men da det ligger HOFOR meget på sinde at bekæmpe social dumping, vælger virksomheden nu at øge indsatsen mod social dumping på to områder.
For det første vil HOFOR intensivere sin dialog med SKAT for at se, om der alligevel skulle være noget, man kan gøre, så det bliver endnu sværere for virksomhederne at overtræde reglerne. Eller om HOFOR kan iværksætte foranstaltninger, der gør det lettere for myndighederne – og virksomheden selv – at identificere eventuelle brodne kar. I forvejen hjælper HOFOR skattemyndighederne ved ugentligt at tjekke, at alle udenlandske leverandører på BIO4 er registreret i det såkaldte RUT-register. Skattemyndighederne har således et altid opdateret og korrekt grundlag for deres skattekontrol.
For det andet skruer HOFOR nu op for antallet af stikprøvekontroller. HOFOR har længe opereret med et omfattende program med stikprøvekontroller i forhold til social dumping i udenlandske virksomheder. Programmet kontrollerer, om løn og arbejdsforhold følger danske regler, ligesom det bliver kontrolleret, om sker indberetning af de ansattes lønninger til skattemyndighederne. Her benytter HOFOR i øvrigt præcis den samme metode, som Københavns Kommunes kontrolenhed betjener sig af. I lyset af den aktuelle sag øges antallet af disse stikprøver.
I øvrigt har HOFOR i denne uge, som følge af skattesagen, skrevet ud til leverandører og underleverandører på BIO4 på Amagerværket og gentaget, at de danske skatteregler skal overholdes, og at især de virksomheder, som har arbejdet i Danmark i mere end et halvt år, skal være opmærksomme på, at deres ansatte skal betale skat til den danske stat. I brevet beder HOFOR virksomhederne om at bekræfte, at de overholder de danske skatteregler.
”Vi er ekstremt opmærksomme på social dumping og har altså et omfattende regelsæt, der skal forsøge at sikre, at det ikke forekommer på de arbejdspladser, vi har det overordnede ansvar for. Men når det er sagt, kan vi ikke gardere os 100 pct. mod, at der opstår brud på reglerne. Vi lever i en global verden med den kompleksitet, det medfører – f.eks. at man ikke til enhver tid kan have det fulde overblik over, hvad der sker hos alle underleverandører og hos alle underleverandørers underleverandører. Vi har eksempelvis mere end 50 forskellige virksomheder på BIO4-projektet lige nu. Men vi fortsætter ufortrødent kampen mod social dumping,” slutter Lars Therkildsen.