24.06.2020
Spildevand hører ikke hjemme i havet, og HOFOR har i årevis arbejdet for at mindske udledninger. Derfor er vi glade for den opbakning, der er blandt kunder og ejere til at finde andre løsninger. Vi har på den baggrund besluttet at sætte stop for alle planlagte udledninger af spildevand.
“Når man kan bade i havnen i en millionby som København, så skyldes det et intenst arbejde gennem årtier for at styre spildevandet uden om havmiljøet. Det er HOFOR, der siden 1990’erne, har arbejdet målrettet og skabt muligheden for, at københavnerne kan køle sig med en dukkert i havnen det meste af sommeren. Det er vi stolte af”, siger forsyningsdirektør Ole Fritz Adeler, HOFOR.
Med opbakning fra ejere og kunderne går HOFOR nu et skridt videre og har besluttet at stoppe samtlige planlagte udledninger af spildevand til søer, åer og havet i forsyningsområdet.
“Vi mener heller ikke, at spildevand hører hjemme i havet og er derfor glade for de klare signaler. Det er på den baggrund, at vi nu har taget beslutningen om at stoppe alle planlagte udledninger af spildevand”, forklarer Ole Fritz Adeler.
Metoden med i kort tid at udlede spildevand, mens vi arbejder på en kloakledning, har altid været sidste udvej. Nu skal vi finde nye løsninger til de få tilfælde, hvor vi tidligere har haft en planlagt udledning. Og det kan godt komme til at koste noget.
“Vi kigger på vores anlæg for at undersøge, hvilke ændringer det kræver, og hvor mange millioner det kommer til at koste. Nye metoder vil fordyre og forsinke nogle af projekterne inden for byudvikling, men det er der opbakning til hos vores ejere”, siger Ole Fritz Adeler og henviser til et møde i starten af juni, hvor Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune besluttede, at der skulle sættes en stopper for planlagte udledninger.
At stoppe med planlagte udledninger er ikke det samme som at sige, vi aldrig vil opleve overløb af spildevand til åer, søer og hav. Hvis det regner kraftigt, så vil vi lige som i dag opleve, at der ikke er plads i kloaksystemet og derfor opleve at regnvand blandet med spildevand ender i vandmiljøet. Men det er HOFOR også initiativtager til at gøre noget ved. Sammen med DANVA vil HOFOR arrangere en høring, hvor alle med interesse på området kan mødes og få alle ideer på bordet til også at mindske den akutte udledning af regnvand blandet med spildevand, men samtidig også få en diskussion omkring prioriteringen mellem miljø, byudvikling, forsyningssikkerhed, fremkommelighed samt økonomi.
“Vi ser frem til at mødes med alle parter og få nogle forslag på bordet. Vi vil gerne fortsætte arbejdet med at mindske udledninger til vandmiljøet, og nu er der opbakning til, at vi sætter fuld fart på løsningerne, vi skal bare sikre os, at de økonomiske midler også følger efter”, pointerer forsyningsdirektøren.