Nu er Gudrun i gang med at gnave sig gennem Hvidovre

Tunnelboremaskinen Gudrun har sat sine tænder i Hvidovres undergrund for at tunnelere langs med Damhusåen, og de første meter er gået godt.

Hun er stor, gul og fyldt med underskrifter fra både børn og borgmesteren i Hvidovre. Den 26 ton tunge tunnelboremaskine er nu sendt afsted fra byggepladsen ved Hvidovre Alle 19 og gnaver sig gennem jord og kalk langs Damhusåen. Hvis alt går vel bryder hun gennem væggen til skakten ved Hvidovregade 13 i løbet af en måneds tid. Hun kan tygge sig gennem omkring 4-8 meter hver arbejdsdag, men det afhænger meget af, hvad maskinen støder ind i på vejen.

“Det er altid spændende, når man sender en tunnelboremaskine afsted under jorden. Det er gået rigtig godt for Gudrun, og indtil videre er hun ikke stødt på noget uforudset på sin vej”, siger projektleder Marius Andersen Bruce fra HOFOR.

Klimaklar i 2020

Når Gudrun er færdig med første strækning, skal hun løftes op og transporteres tilbage til Hvidovre Alle 19, hvor hun så bliver sænket ned til en lille tur hen mod Hvidovre Alle. Derefter skal hun tunnelere fra Landlystvej ned mod skakten på Hvidovre Alle. De to skakte ved Hvidovre Alle 23 og i krydset Hvidovre Alle/Landlystvej er derfor ved at blive gjort klar til arbejdet.

“Vi er tæt på at være færdige med skakten på Hvidovre Alle, og i sidste uge støbte vi første ring i skakten for enden af Hvidovre Alle på Landlystvej. Det er en fornøjelse at lave skaktene på denne måde, hvor vi støber i stedet for at skulle banke spuns ned eller bore sekantpæle. Det er en meget skånsom metode over for naboer”, fortæller Michael Knudsen, projektleder hos entreprenøren Arkil.

Når hele strækningen er færdig i slutningen af 2019, ligger der 3,1 km ny stor kloak tunneleret færdig. I løbet af foråret 2020, når de sidste tilslutninger er udført, er kloakken klar til at modtage spildevand fra området, så man kan undgå oversvømmede gader, parker og overløb af spildevand til Damhusåen i fremtiden.Print denne side