26.01.2021
Hovedstadens fjernvarmenet bliver hvert år undersøgt for utætheder og varmetab via droner. Det sker om vinteren og i det tidlige forår.
Til Rom og tilbage. Så langt kan de 2.888 kilometer fjernvarmerør under vores hovedstad næsten nå. Det er mange kilometer rør at holde øje med. Derfor bruger HOFOR den nyeste teknologi i kampen for at finde utætheder og varmetab i rørene. Vi benytter droner til opgaven, som hedder termografering.
Når HOFOR lægger nye fjernvarmerør, er de udstyret med alarmtråde, der kan registrere eventuelle lækager, men da flere af rørene under København er af noget ældre dato, findes denne mulighed desværre ikke i de gamle rør. Hvis der i dag går hul på et gammelt fjernvarmerør, kan det tage tid at finde stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end det ellers ville være nødvendigt. Det er både tidskrævende, dyrt, og ikke mindst generende for omgivelserne.
Dronerne kan fra luften måle varmestråling med en termisk sensor og skabe billeder af det. På den måde kan vi se, hvor der er unormalt høje temperaturer og dermed sandsynlighed for et varme- og vandtab i fjernvarmenettet. Ved at termografere fra en drone kan vi hurtigt få et præcist overblik over, hvor der sandsynligvis er utætheder – og hurtigt gøre noget ved det, til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.
Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det overhovedet er muligt at termografere med droner.
For at få de bedste resultater sender vi dronerne i luften, mens det er koldt. Derfor flyver vi om vinteren og i det tidlige forår. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan dronerne ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan dronerne ikke flyve stabilt.
Det kan derfor være svært i god tid at oplyse præcis, hvornår vi flyver. Men HOFOR oplyser løbende om planlagte og gennemførte flyvninger. Hold øje med hofor.dk og vores Facebook-side.
HOFOR flyver med to droner. De flyver i 80-100 meters højde, og beboere tæt på vil muligvis kunne høre en svag brummen fra dem.
Den største drone vejer 12 kg, hvoraf 3,5 kg er batterier. Den har en diameter på 165 cm fra propelspids til propelspids.
Dronerne tager ingen almindelige billeder. De måler kun elektromagnetisk stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 μm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Hver temperatur tildeles en farve, og på den måde opstår termografibillederne, som vi arbejder ud fra.
Dronerne styres af Drone Systems for HOFOR. Der skal to personer til at styre dem og udføre termograferingen.