13.12.2017
I Nordhavn er HOFOR og flere andre førende spillere på energiområdet gået sammen i EnergyLab Nordhavn for at skabe fremtidens bæredygtige energiløsninger.
Den 12. december 2017 slog partnerne bag storbylaboratoriet dørene op til et helt nyt showroom, hvor besøgende fra ind- og udland kan høre nærmere om de nyskabende løsninger, der kan inspirere byer verden over.
København har et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. I Nordhavn er HOFOR og 11 andre partnere med til at udvikle nye, fleksible og integrerede energisystemer, så københavnerne kan mindske deres CO2-udslip, og byen kan nå det ambitiøse mål. Løsningerne fra Nordhavn kan danne forbillede for resten af København og byer verden over.
Derfor åbner partnere bag storbylaboratoriet, Energy Lab Nordhavn, i december 2017 et showroom, der præsenterer de løsninger, de sammen udvikler i Københavns nye bydel.
Fleksibel fjernvarme og intelligent varmestyring
HOFOR, der leverer fjernvarme til 600.000 københavnere samarbejder blandt andet med en række boligforeninger og virksomheder i Nordhavn på en række nyskabende projekter for at nå en CO2-neutral fjernvarmeforsyning og et mere fleksibelt energisystem.
Et af HOFORs demonstrationsprojekter handler om fleksibel fjernvarme.
“Vi vil gerne finde ud af, hvor stort potentialet er for lagring af varme i bygninger. Derfor har vi aftalt med flere bygninger i Nordhavn, at vi kan skrue ned for fjernvarmen i perioder med stort pres på fjernvarmeproduktionen – selvfølgeligt uden at det går ud over deres komfort. Når vi får præcis viden om, hvor meget varme en bygning er i stand til at holde på i et bestemt tidsrum, vil vi have mulighed for at reducere vores spidslastproduktion,” fortæller Jørgen Boldt, projektleder i HOFOR.
Spidslastproduktion er den ekstra varme, HOFOR er nødt til at producere, når der fx er pres på alle kraftvarmeværkerne om vinteren eller mandag morgen, når alle skal i bad, og virksomheder tænder op efter weekenden. Spidslastproduktionen koster mange penge og er særlig tung, når det gælder CO2, fordi den er baseret på olie eller gas.
FlexHeat Nordhavn – en ny varmepumpe
Et andet af HOFORs projekter er en ny varmepumpe, FlexHeat Nordhavn, der primært vil bruge el, når vindmøller og solceller producerer meget elektricitet.
HOFOR forsyner UNICEF Supply Division og de tre krydstogtterminaler i det nordøstligste Nordhavn med varme. Varmen produceres i dag af to oliekedler og distribueres via et lokalt fjernvarmenet. Den store afstand gør det ikke rentabelt at tilslutte området til det centrale fjernvarmenet i København.
“Vi er derfor i gang med at etablere et grundvands-varmepumpeanlæg, der kan levere en mere miljøvenlig varme til området. Anlægget vil primært bruge elektricitet, når denne er billigst, hvilket ofte sker, når vindmøller og solceller producerer meget elektricitet. Dermed vil anlægget medvirke til at skabe øget fleksibilitet i el-systemet, hvilket bliver mere og mere nødvendigt med den stigende produktion fra vindmøller og solceller,” fortæller Jørgen Boldt.
Desuden fjernaflæses alle bygninger i Århusgadekvarteret på timebasis for at lære forbruget bedre at kende, og varmekunder kan få ForsynOmeter, et it-værktøj til varmestyring, der kan hjælpe boligforeninger og virksomheder til en lavere varmeregning.
Det nye showroom ligger i Pakhus 47 på Sundkaj. Kig gerne forbi.
Læs mere om EnergyLab Nordhavn på www.energylabnordhavn.dk
MERE INFORMATION
Om EnergyLab Nordhavn
Partnerne bag EnergyLab Nordhavn omfatter DTU, Københavns Kommune, By & Havn, HOFOR, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, METRO THERM, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP, løber fra 2015-2019 og ledes af Center for El og Energi på DTU Elektro.
EnergyLab Nordhavn er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.
Om EnergyHub
I forbindelse med showroomet inviteres nye virksomheder inden for i et kontorfællesskab med fokus på bæredygtig byudvikling og energiløsninger. EnergyHub er et innovationsmiljø for start-up virksomheder og satellit for etablerede virksomheder, organisationer og andre aktører, som arbejder med innovation på området for bæredygtig byudvikling og energiløsninger. Der vil være plads til 70 arbejdspladser i det mere end 1.200 m2 store kontormiljø og showroom i Pakhus 47 på Sundkaj.
Citater fra andre partnere i EnergyLab Nordhavn
“I By & Havns arbejde med at udvikle Nordhavn som Københavns nye bæredygtige bydel spiller samarbejdet i EnergyLab Nordhavn en vigtig rolle. Nordhavn omdannes i disse år fra industriområde til en moderne, blandet by med boliger og arbejdspladser, og de mange projekter under EnergyLab Nordhavn implementeres i en række byggerier. Projekterne gavner beboernes og medarbejdernes dagligdag – og samtidig indsamles viden, som vi tager med i vores videre arbejde med bæredygtig byudvikling,” siger adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn.
“EnergyLab Nordhavn er et banebrydende eksempel på, hvordan forskere, virksomheder og myndigheder kan arbejde sammen om at udvikle de løsninger, der skal sikre en effektiv og bæredygtig omstilling af energisystemet i fremtiden. Med etableringen af EnergyHub har vi en unik mulighed for at konvertere højt kvalificeret forskning og innovation fra DTU til forretning og vækst i både start-ups og etablerede virksomheder, der får til huse i EnergyHub midt i Nordhavn. Det er helt i tråd med DTU’s mission om at være til gavn for samfundet,” udtaler rektor på DTU, Anders Bjarklev.
KONTAKTINFORMATION
Projektleder Jørgen Boldt via pressekontakt Nina Maria Klok
2795 2135
nimk@hofor.dk