26.05.2020
Der har været megen debat om en planlagt udledning af spildevand i Øresund. Nu er det besluttet at udskyde udledningen. Her kan du læse mere om, hvad der ligger bag, hvorfor det hidtil ikke har været muligt at vælge andre løsninger – og hvad der sker fra nu af.
Hvordan kan I forsvare at udlede urenset spildevand i Øresund?
Vi udleder kun urenset spildevand i de tilfælde, hvor vi ikke har andre muligheder. 95 pct. af vores spildevand bliver sendt videre til rensningsanlæggene. Men under meget voldsomme skybrud kan kloakkerne ikke rumme vandmængderne, og så bliver vi nødt til at lukke spildevand (fortyndet med regnvand) ud i havnen for at reducere oversvømmelser af byen.
Hvad har I gjort for at undersøge de miljømæssige konsekvenser forinden?
Det er kommunen, der som miljømyndighed har sagt god for udledningen. Og de har skønnet, at det ville være i orden.
Hvor stor en andel af jeres årlige udledning svarer den ekstra udledning til?
De 160.000 m3, som HOFOR skulle udlede i den aktuelle sag, svarer til ca. 10 pct. af HOFORs samlede årlige udledning fra overløb i kloaksystemet i København.
Hvorfor kan I ikke transportere spildevandet via tankbiler i stedet for?
Det har vi undersøgt. En tankvogn kan typisk rumme 10 m3, og vi råder selv over fem tankvogne. Det vil sige, at vi skulle bruge 16.000 vogne på én gang. Eller køre i pendulfart non-stop gennem hele byen ud til Lynetten på Amager. Det ville være fuldstændig uforsvarligt.
Hvorfor kan I ikke bare transportere spildevandet via tankskibe?
Det er ikke blevet undersøgt til bunds, men vi vurderede, at det er urealistisk med den tidsramme, vi havde her. Der er ikke dybt nok ved Strandvænget til, at et tankskib kan lægge til. Og der skal jo skabes forbindelse mellem skibet og pumpestationen. Men nu er der tid til at undersøge det.
Hvorfor kan spildevandet ikke pumpes en anden vej til Lynetten?
Der findes desværre ikke andre ledninger.
Hvor godt har I undersøgt andre muligheder, inden I traf beslutningen?
Vi har været under stort tidspres i denne sag. Vi havde kun et par måneder til at finde en løsning, og i løbet af den korte periode var det ikke muligt at finde løsninger, der kunne bruges. Men nu er udledningen udskudt til oktober, og det betyder, at der er mere tid til at få undersøgt alternativer.
Hvorfor har I sagt ja til, at der kan opføres et byggeri, hvor der graves helt ned til en så central spildevandsledning?
Vi overvejer i hvert enkelt tilfælde, om vi kan tillade en overbygning. I overvejelserne indgår bl.a. økonomi og miljø. I dette tilfælde vil det koste mere end 100 mio. at lægge ledningen om, så den ikke ligger i vejen for byggeriet, og vi vurderer, at der er meget lille risiko for, at den springer læk, når den først ligger under byggeriet – godt beskyttet af betonkælderen. Der har ikke været brud på den i de 42 år, den har ligget der. Det vil i øvrigt også betyde, at man skal lukke for ledningen i en periode, mens man tilslutter en sådan omlægning til den eksisterende ledning.
Hvorfor har I ikke sørget for en reserveledning på denne strækning?
Vi har bestemt overvejet at bygge en reserveledning hele vejen til Lynetten, så vi kan undgå denne slags situationer. Men i forbindelse med de store byggeplaner i havnen og ude ved Avedøre er der overvejelser om at flytte rensningsanlægget på Lynetten. Og så ville det være økonomisk uansvarligt at bruge langt over 100 mio. kr., som en sådan ekstra ledning vil koste.
Hvis der på et andet tidspunkt opstår brud på denne spildevandsledning, vil I så også skulle udlede spildevand direkte i havet?
Det vil være nødvendigt, ja, men der er på nuværende tidspunkt ikke noget der tyder på, at der er fare for brud på ledningen.