28.04.2021
Inden sin tale på præsident Bidens store klimatopmøde forleden, besøgte statsminister Mette Frederiksen sammen med repræsentanter for HOFOR den ikoniske vindmøllepark på Middelgrunden ud for København.
Parken består af 20 vindmøller, placeret i en blød bue ud for Københavns Havn og er det første, der byder landets gæster velkommen ved indflyvningen til Københavns Lufthavn i Kastrup. Parken har derfor siden den blev bygget i 2001 været et stærkt symbol på dansk vindteknologi og den internationalt anerkendte industri, som Danmark har opbygget omkring vindkraft.
Statsministeren fremhævede da også netop vindkraften , da hun fredag talte på det virtuelle klimatopmøde. Her fortalte hun blandt andet, at næsten 50 procent af Danmarks strøm allerede i dag kommer fra vindmøller, og at vi har planer om at bygge endnu mere vindkraft.
Vejrguderne var med statsministeren, da hun sammen med HOFORs administrerende direktør Lars Therkildsen torsdag formiddag den 22. april med skibet Langø stævnede ud fra Nyhavn med kurs mod Middelgrunden. Solen skinnede og en kraftig blæst fik møllevingerne til at dreje for fuld kraft.
På den fem kvarter lange tur fortalte HOFOR´s repræsentanter om de 20 havvindmøller på Middelgrunden, der blev bygget for præcis 20 år siden og dengang udgjorde verdens største havvindmøllepark. Møllerne er i dag Københavns og hele Danmarks grønne vartegn, og HOFOR, der ejer halvdelen af møllerne, arbejder derfor på at levetidsforlænge vindmøllerne, forklarer Lars Therkildsen:
“Med 20 år på bagen, nærmer møllerne sig udløbsdatoen. Derfor har vi søsat et projekt, der skal sikre, at de bliver de første danske havvindmøller, der får en livsforlængende behandling. Det skal helst ske ved at genbruge så meget som muligt af de eksisterende dele. Jeg håber, at erfaringerne med genanvendelse og levetidsforlængelse fra dette projekt også kan komme i spil i andre vindmølleparker, så de kan holde længere og medvirke til at begrænse vores CO2-aftryk.”
I første omgang er én af vindmøllerne udpeget som pilotprojekt. Men hvis det går godt, er det meningen, at den samme model skal anvendes på i hvert fald de10 vindmøller, som HOFOR ejer. Andre vindmølleparker kan også tænkes at få gavn af erfaringerne. Mest oplagt er dog, at de resterende 10 vindmøller, som ejes af Middelgrundens Vindmøllelaug, bliver tænkt med i restaureringen, hvis pilotprojektet falder positivt ud.
Pilotprojektet er så relevant og nyskabende, at Energistyrelsen har valgt at bidrage økonomisk med midler til restaureringen fra EUDP – det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.
Statsminister Mette Frederiksen blev også indviet i HOFORs planer om to nye havvindmølleparker i Øresund. Den ene kommer til at stå mellem Saltholm og Sverige. Og den anden midt i Øresund cirka ti kilometer syd for Amagers sydspids.
De nye parker skal bidrage til at opfylde Øresundsregionens behov for strøm. Regionen er præget af befolkningsvækst på begge sider af Øresund. De næste 10 år forventes befolkningstallet i Øresunds-regionen at vokse med godt 250.000. Kombineret med øget elektrificering af blandt andet transportområdet stiller udviklingen krav om en markant øgning af produktionen af CO2-fri strøm.
“Vi har brug for grøn strøm, der kan opfylde det nuværende og fremtidige behov for el i Øresundsregionen. De to nye havvindmølleparker kan – om alt går vel – allerede fra 2025 forsyne 400.000 husstande med grøn vindenergi. Derfor er de af stor betydning for det danske CO2-mål,” siger Lars Therkildsen.