Send dit varmeanlæg på ferie nu og spar 1.000 kroner

Dit varmeanlæg har – ligesom du selv – brug for sommerferie. Det kræver blot et drej på sommerventilen at give anlægget lidt fri – og det kan med fordel være allerede nu. En familie i en villa kan typisk spare ca. 1.000 kroner på varmeregningen på at sommerlukke varmeanlægget.

Billede af sommerventil

Det kræver blot et drej på sommerventilen at give anlægget lidt fri – og det kan med fordel være allerede nu.

Du lukker sandsynligvis for varmen i dine radiatorer, nu hvor de lunere temperaturer udenfor for alvor melder sig. Men husker du også at lukke for sommerventilen på dit varmeanlæg? Hvis du kun lukker for radiatorerne i huset og glemmer at lukke for sommerventilen på varmeanlægget, cirkulerer der stadig vand rundt i systemet, og dét koster på din regning.

“Det kan sammenlignes med en bil, der står i tomgang. Den energi der bliver brugt på det, får man jo ikke gavn af, og det koster på regningen. Så det er en rigtig god ide for villaejere at sommerlukke varmeanlægget, på samme måde som man slukker for motoren i bilen, når man ikke bruger den”, siger Carsten Nielsen, der er energirådgiver i forsyningsselskabet HOFOR.

Det er ikke nok kun at lukke radiatorer

Det kan godt betale sig at give varmeanlægget ferie, for en villafamilie kan typisk spare 3-5 procent på den årlige energiregning alene ved at huske at sommerlukke deres varmeanlæg.

“Midt i maj plejer foråret at have bidt sig fast, og derfor behøver man hverken have tændt for radiatorerne eller varmeanlægget, så det er som hovedregel en god ide at begynde at sommerlukke midt i maj”, siger Carsten Nielsen fra HOFOR.

Det tager kun 5 minutter

Husker du at sommerlukke anlægget, er der ikke kun penge at spare men også CO2. Ud over at spare cirka 1.000 kroner på varmebudgettet, kan en villafamilie også glæde sig over, at de mindsker deres CO2-udslip med omkring 100 kilo om året.

“Det tager kun fem minutter at finde sommerventilen, lukke for den og til sidst slukke for cirkulationspumpen på fjernvarmeanlægget – så har anlægget fået ferie. De få minutters indsats kan du så veksle til sjove ferieaktiviteter for hele familien eller masser af is hele sommeren”, siger Carsten Nielsen.

Se i denne video, hvordan du sommerlukker

Sådan sommerlukker du

Det er nemt at sende sit fjernvarmeanlæg på ferie:

  • Luk for anlæggets sommerventil
  • Sluk for cirkulationspumpen
  • Tænd kort for cirkulationspumpen et par gange om sommeren, så den ikke “sætter sig fast”
  • Husk også at lufte ud i din bolig, især på de lidt kølige sommerdage


Print denne side