Saltskylstoiletter

Miljøvenlige toiletter med saltvandsskyl afprøves i Nordhavn
250 beboere i Nordhavn sparer over 1,5 millioner liter rent drikkevand om året, fordi de nu skyller deres toiletter ud med saltholdigt grundvand. Københavns Kommune og HOFOR afprøver ny type vandforsyning med stor betydning for miljø og ressourcer.

Den gennemsnitlige københavner skyller hver dag ca. 17 liter rent drikkevand ud i toilettet efter toiletbesøg. Derfor afprøver 250 beboere i beboelsesejendommen Kajplads 109 i Nordhavn nu, om saltholdigt grundvand fra en boring i deres gård, placeret lige ved siden af havnen, er ligeså effektivt at skylle med. Forsøget er sat i gang som et tiltag under Københavns Kommunes Vandhandleplan 2015, der blandt andet skal sikre Københavns fremtidige drikkevandsreserve.

“Det er afgørende, at København kan sikre en bæredygtig drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Derfor er det oplagt, at vi undersøger muligheden for at bruge saltholdigt grundvand til at trække ud i toilettet i stedet for vores ferske grundvand, som er en begrænset ressource. Vi har sammen med HOFOR taget initiativ til at undersøge, om vi kan tage alternative vandforsyningsformer i brug, og dette er et glimrende eksempel på et nyt tiltag, som potentielt kan blive en stor gevinst i forhold til både miljø og ressourcer”, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Sparer 1.550.000 liter drikkevand om året
Toiletterne med saltholdigt grundvand, der potentielt kan spare 1.550.000 liter drikkevand om året, blev tidligere på efteråret taget i brug af de 250 beboere i PKAs nye byggeri på Kajplads 109. HOFOR, som står for byens vandforsyning og det konkrete projekt, ser også store perspektiver i at bruge saltholdigt grundvand i de københavnske husholdninger:

“Fungerer det, som vi forventer, kan saltskylstoiletter blive et stort og vigtigt skridt i vores indsats for at sikre, at vi også i fremtiden kan tappe al det friske drikkevand fra vandhanen, vi kan drikke. Det giver rigtig god mening, at vi finder nye veje i forsyningen med vand. Potentialet i at bruge saltholdigt grundvand er stort til formål som fx vask og toiletskyl, hvor det ikke er nødvendigt at bruge vand med drikkevandskvalitet. Og i HOFOR har vi allerede i en del år med stor succes brugt havvand fra Københavns Havn til fjernkøling af mange store bygninger i byen – det sparer store mængder CO2 i forhold til et traditionelt aircondition-anlæg, der bruger el”, siger projektleder Martin Vester fra HOFOR.

Skyller ud med god grøn samvittighed
En af beboerne i ejendommen, som har fået et saltskylstoilet, er Annie Svendsen, og hun er ikke tvivl, om det nye toilet er en succes:

“Jeg kan helt klart anbefale andre at få saltskylstoilet. Det er så synd, at vi hver dag skyller mange liter godt drikkevand ud i toilettet, så vi beboere er meget glade og imponerede over, hvor meget vi sparer – uden at vi lægger mærke til det eller har noget besvær med det. Det er virkelig skønt, at vi nu kan skylle ud med god grøn samvittighed”, siger Annie Svendsen, som bor på Kajplads 109.

Sådan fungerer forsyningen til saltskylstoiletterne
Grundvand til toiletterne hentes op fra en boring i beboernes gård, placeret lige ved siden af havnen. Her er grundvandet påvirket af havet og har et højere saltindhold end drikkevand. Det saltholdige grundvand filtreres i et sandfilter for eventuelle urenheder, så det er helt rent, før det distribueres ud via et separat rørsystem til bygningens 110 toiletter. Dette parallelle distributionssystem ligner det, man kender fra drikkevandsystemet i dag, og på trods af det højere saltindhold kan samme materialer til rør mm. anvendes. Efter toiletbesøg skylles vandet ud i kummen og videre ud i kloakken til renseanlægget, sammen med det almindelige spildevand.
Saltskylstoiletterne kræver dog et separat rørsystem, så det er nemmest at etablere dem i forbindelse med nybyggeri.

FAKTA
Pilotprojektet er sat i gang som et tiltag under Københavns Kommunes Vandhandleplan 2015.
Projektet udføres i et samarbejde mellem HOFOR, Københavns Kommune, Naturstyrelsen, Krüger, DTU, AAU, SWECO, DHI, pensionskassen PKA og Corpus Development.

Om saltskylstoiletterne
Toiletterne fungerer som andre toiletter: Man skyller ud på samme måde, det saltholdige grundvand er ligeså klart og lugtfrit som det vand, der normalt bliver brugt til toiletskyl, man kan bruge almindelige rengøringsmidler til toilettet, og systemet har samme forventede levetid som almindelige toiletter og rørsystemer, selvom der strømmer vand med et højere saltindhold igennem.
De 250 beboere på Kajplads 109 sparer 4.250 liter rent drikkevand om dagen og 1,55 millioner liter rent drikkevand om året ved at bruge saltskylstoiletterne.
Den gennemsnitlige københavner bruger 100 liter drikkevand om dagen fordelt således:

Bad og personlig hygiejne: 46 liter
Toiletskyl: 17 liter
Tøjvask: 13 liter
Opvask, rengøring: 9 liter
Mad og drikke: 7 liter
Øvrigt: 8 liter.
Kilde: Erfaringstal fra HOFOR

KONTAKTINFORMATION
Morten Rixen, pressechef for teknik
og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen:
  5168 0619

Martin Abrahamsen Vester, projektleder i HOFOR:
  2795 4613
  mves@hofor.dk

Astrid Skotte, pressechef i HOFOR:
  2795 2131
  assk@hofor.dkPrint denne side