12.10.2021
I København kan du bade midt i byen. Det er unikt og skyldes en fremsynet udbygning af kloaksystemet.
Mindst 350 dage om året er vandet i Københavns havn så rent, at borgerne kan svømme, dykke og lege i de mange havnebade og badezoner langs kajkanten.
Kun når himlens sluser for alvor åbner sig, bliver det røde flag hejst og badning frarådet. Det er denne sommer sket 4 gange. Alle 4 gange skyldtes det, at store regnskyl og skybrud overbelastede byens kloakker. I sådanne tilfælde fungerer overløb til havnen som en nødventil, så vandet ikke bliver presset op i gaderne og byens kældre, hvor det gør større skade end i havnen. Det er grundelementet i, hvordan hele Danmarks kloaksystem er opbygget og for den sags skyld også i andre af vores nabolande.
Klimaforandringerne medfører, at vi her i Danmark får flere voldsomme regnskyl. Derfor bygger vi i disse år en ny infrastruktur, der skal opsamle regnvandet, så det ikke havner i vores kloakker. Den nye infrastruktur består bl.a. af store underjordiske tunneler og opsamlingsbassiner, men også af overfladeprojekter, hvor parker og pladser opsamler regnvand. Infrastrukturen vil holde byen tør og reducere overløb til havnen. Det giver endnu flere badedage i fremtiden.
HOFOR er med i mere end 350 projekter og investerer omkring 20 milliarder kroner i den nye infrastruktur og forbedring af kloaksystemet. Men vi kan ikke på én gang omdanne København til byggeplads. Derfor må vi gå gradvist frem. Sidste år blev vi færdige med bl.a. Enghaveparken, der kan rumme 22.600.000 liter regnvand svarende til at fylde 45 store olympiske svømmebassiner. En af de kommende skybrudstunneler, Svanemøllen Skybrudstunnel, vil tilbageholde 100.000.000 liter svarende til 200 olympiske svømmebassiner.
Vi er færdige med den samlede klimatilpasning om cirka 15 år. Det kan lyde af lang tid, men for hvert projekt, vi færdiggør, reducerer vi risikoen for overløb til havnen og oversvømmelser i byen.