Presseinvitation: Se HOFORs supervandværk ved Marbjerg i Roskilde på søndag

I anledning af FN’s internationale “Vandets Dag” inviterer vi inden for i det futuristiske supervandværk ved Marbjerg. Vandværket leverer vand i topklasse til 120.000 borgere i hovedstadsområdet. De færreste ved, at vandet behandles som de sarteste madvarer inden, det går videre til forbrugernes vandhaner. Værket ligger ved Himmelev Skov, der er plantet for at beskytte de dybe grundvandskilder omkring vandværket mod forurening.

Vi har inviteret naboer, borgere og vandforbrugere til at se dette særlige vandværk søndag den 26. marts fra klokken 13.00 til 15.00. Pressen er også meget velkommen. Det sker på vandværket ved Marbjerg, Slæggerupvej 101 i Roskilde.

De færreste ved, hvordan postevandet bliver fremstillet på et supervandværk?

I anledning af Verdens Vanddag giver forsyningsselskabet HOFOR pressen og borgerne muligheded for at høre om vandets vej fra indvindingen til behandling på vandværket og videre ud til forbrugerne.

HOFOR åbnede for to år siden et nyt supervandværk ved Marbjerg. Vandværket, hvor man ikke kan se en dråbe vand, er 100 procent fuldautomatisk og tilhører en helt ny generation af vandværker, der kommer til at danne forbillede for fremtidens vandværker. Det er udstyret med den nyeste teknik inden for fødevaresikkerhed og miljø og forsyner omkring 120.000 borgere med friskt postevand, men man kan kigge på det behandlede vand gennem glughuller i anlæggets tanke.

Vandværket ligger ved Himmelev Skov. Her hentes vandet fra dybe grundvandskilder, der beskyttes mod forurening af skoven. HOFOR har sammen med Roskilde Kommune medfinansieret køb af skovarealet, hvor Naturstyrelsen rejser en ny skov, der beskytter grundvandskilderne permanent mod forurening fra industri, landbrug eller andre aktiviteter.

– Vand er en livsvigtigt ressource for os mennesker, og det er vigtigt, at vandforsyningen lever op til de sikreste standarder. Det gør den på vores nye supervandværk, hvor vandet behandles som de fineste fødevarer og først ser dagens lys, når forbrugeren åbner for vandhanen hjemme hos sig selv. Vi er stolte af det nye vandværk og vores samarbejdsprojekt om Himmelev Skov og synes, at det er en god måde at fejre Vandets Dag på,” siger Anne Scherfig Kruse, chef for Vandressourcer & Miljø i HOFOR.

Anne Scherfig Kruse fortæller, at garvede vandværksfolk vil borgerne vise rundt på vandværket og fortælle om vandets vej fra kilde til hane. Desuden vil skovrider Kim Søderlund fra Naturstyrelsen være til stede for at fortælle om og svare på spørgsmål om den nye dejlige Himmelev Skov, hvor der også er gjort plads til leg og friluftsliv.

HOFOR byder i dagens anledning på lidt varmt at drikke samt ”træstammer” så længe lager haves. Naturligvis bliver gæsterne også budt på lokalt produceret Marbjerg-vand af fineste kvalitet.

Tid og sted:
Søndag den 26. marts kl. 13-15 ved Vandværket ved Marbjerg, Slæggerupvej 101 i Roskilde. Der kan parkeres ved vandværket.

Fakta:

1. Vandets Dag eller Verdens Vanddag er udnævnt af FN. Den finder sted hvert år den 22. marts for at sætte fokus på drikkevandet.
Dagen blev på FNs generalforsamling i 1992. Den er efterfølgende blevet afholdt siden 1993, og over hele verden fejres den med aktiviteter, der har fokus på denne livsnødvendige og mange steder truede naturressource.
Også i Danmark fejres dagen med en mangfoldighed af aktiviteter, som arrangeres af vandværker landet over.

2. Vandværket ved Marbjerg

 • Opført af HOFOR i marts 2015.
 • 100 procent fuldautomatisk og udstyret med den nyeste teknik inden for fødevaresikkerhed og miljø.
 • Kan levere 4,8 mio. m3 vand omåret og forsyner omkring 120.000 borgere i otte kommuner i hovedstadsområdet.
 • Vandet certificeres med kvalitetsstandarden ISO 22.000, som sikrer, at alle tekniske systemer og arbejdsgange lever op til de skrappeste standarder inden for fødevaresikkerhed
 • For at sikre vandkvaliteten i indvindingsområdet omkring vandværket har HOFOR i samarbejde med Roskilde kommune og Naturstyrelsen igangsatte udviklingen af skovrejsningsområdet ”Himmelev Skov” hvor der med tiden vil blive rejst 300 ha (hektar, 1=10.000 m2) skov.
 • Læs mere her om, hvordan vi beskytter dit drikkevand

3. Himmelev Skov

 • De første træer i skoven blev plantet i 2004.
 • Den færdige skov bliver på 300 ha, hvilket svarer til 600 fodboldbaner.
 • Der er hidtil erhvervet 135 hektar jord til skoven.
 • Der bliver plantet 220.000 planter, fordelt med 71% løvtræer, 19% nåletræer og 10% buske.
 • Skoven beskytter de vigtige drikkevandsressourcer og har givet et rekreativt område med bl.a. udendørs fitness og skovstier til glæde for lokalbefolkningen

Kontaktinformation:
Pressechef Astrid Skotte, mobil 27952132 eller mail assk@hofor.dkPrint denne side