19.11.2020
Fjernvarme er grøn, sikker og billig. Det er bl.a. derfor, at 99 pct. af københavnerne bruger denne energikilde. Dansk Fjernvarme markedsfører i en ny kampagne fjernvarmen og de mange fordele, den har. HOFOR bakker naturligvis op om kampagnen med særlig fokus på fjernvarmen i hovedstaden og på, hvordan den løbende kan integrere morgendagens grønne energikilder i forsyningen.
I København har vi haft fjernvarme i 95 år. Det har været en enestående succeshistorie, der begyndte med, at man fandt på at bruge overskudsvarmen fra produktionen af elektricitet til at opvarme store erhvervsbygninger, alderdomshjem og hospitaler. Siden gik det stærkt, og fjernvarmen blev udbredt til almindelige boliger. Fjernvarmen var ikke alene ren, den gav også bedre komfort og en nemmere dagligdag. Jævn varme i alle rum og slut med at bære kul, koks og brænde op i lejlighederne på 4. eller 5. sal. I dag bliver 99 procent af alle boliger og bygninger i København varmet op med fjernvarme, som fuldstændig har fortrængt både kakkelovne, petroleumsovne og oliefyr.
Samtidig er fjernvarme blevet en grøn løsning. I mange år var den primært baseret på fossile brændsler, men i foråret 2020 var det slut med kullet på Amagerværket – og dermed i København. Den nye blok 4, der blev indviet i sensommeren, fyrer udelukkende med 100 pct. certificeret bæredygtig biomasse. Der betyder, at 80 pct. af varmen i København er baseret på CO2-neutrale energikilder. På den måde leverer HOFOR et afgørende bidrag til hovedstadens meget ambitiøse mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det er sjovt nok samtidig det år, hvor fjernvarmen fylder 100 år, så det kunne være fantastisk at fejre de to ting samtidig.
Men vi stopper ikke her og arbejder løbende på at udvikle andre typer af vedvarende energikilder, der skal være med til at sikre de kommende årtiers forsyning: Vindkraft, store el-varmepumper, varme fra undergrunden, solenergi etc. Rørene ligger allerede i jorden, men indholdet i rørene kan altid justeres, dvs. at vi kan putte alle de fremtidige energikilder – også dem, der endnu ikke opfundet – ind i rørene, når de er klar til at blive brugt i stor skala her i hovedstadsområdet. På den måde er fjernvarme fremtidens grønne og fleksible energiløsning. I mellemtiden produceres varmen til ca. 600.000 københavnere i stort omfang med bæredygtig biomasse, der er en effektiv, grøn trædesten. Københavns håndtering af grøn forsyning er så genial, at energieksperter fra hele verden kommer på besøg for at se, hvordan vi designer energiforsyningen her i vores metropol.
I den landsdækkende kampagne fortæller Dansk Fjernvarme bl.a., at hele 3,6 mio. danskere får deres hjem opvarmet ved hjælp af fjernvarme. Det giver gode besparelser på varmeregningen, og et fjernvarmeanlæg har en gennemsnitlig levetid på 20-25 år. Danskere, der pt. ikke har fjernvarme, vil derfor i de fleste tilfælde spare penge i forhold til deres nuværende løsning.
Fjernvarme bliver leveret til døren, og man skal ikke selv gøre noget, når først den er installeret – ud over at dreje på termostaten. Den lille fjernvarmeboks fylder ikke meget i hjemmet, og fjernvarmen er lydløs og lugtfri. Det er også en sikker energikilde. Systemet er overvåget døgnet rundt, så man kan reagere hurtigt, hvis der skulle opstå problemer. Fjernvarme trækker desuden op, når prisen på et hus skal fastsættes, bl.a. fordi fjernvarme forbedrer energimærkningen og ikke forringer boligens udseende.