27.01.2021
HOFOR har i denne uge igangsat omfattende prøvetagning for at tjekke drikkevandet for det nye stof (TFA).
I forbindelse med Miljøstyrelsens massescreening 2020 af grundvandet er der gjort fund af stoffet TFA (trifluoreddikesyre) i prøver fordelt over hele landet. Der er fundet TFA i 219 ud af 247 undersøgte grundvandsboringer svarende til i 89 procent af boringerne. I langt de fleste af grundvandsboringerne er koncentrationen af TFA lavere end 1 mikrogram pr. liter.
For at tjekke om stoffet forekommer i drikkevandet fra HOFOR, har vi igangsat en omfattende prøvetagning, og vi udtager i denne uge prøver til analyse for TFA på HOFORs vandværker. Vi udfører herudover en massescreening for pesticider i lighed med den, Miljøstyrelsen også har udført.
Ifølge Miljøstyrelsen kan det endnu ikke siges med sikkerhed, hvor stoffet kommer fra. Videnskabelige undersøgelser fra Tyskland, Kina og USA peger på, at TFA kan dannes som et nedbrydningsprodukt fra kølemidler, der anvendes i klimaanlæg, køleanlæg og varmepumper. Disse stoffer kan nedbrydes til TFA i atmosfæren og derefter via regnvandet blive fordelt til overfladvand og jord, hvorefter det kan sive ned til grundvandet.
En anden mulighed er, at TFA dannes som et nedbrydningsprodukt fra pesticider. Den jævne udbredelse over hele landet tyder ikke på, at kilden primært skulle være sprøjtemidler fra landbruget, men Miljøstyrelsen undersøger også denne mulighed.
Miljøstyrelsen vil også undersøge, om TFA i drikkevand eventuelt kan renses med almindelig kendt rensningsteknologi.
Miljøstyrelsen oplyser, at Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af vurderinger fra de tyske myndigheder ikke vurderer, at de aktuelle fund i drikkevandet udgør en sundhedsrisiko.
Miljøstyrelsen har nu bedt DTU Fødevareinstituttet om at fastsætte et dansk kvalitetskriterie for TFA i drikkevand – dvs. en grænseværdi for det sundhedsmæssige acceptable indhold af TFA i drikkevand.