Kendte fra New York spottet i København

Har du for nyligt set sådan en her i gadebilledet og undret dig over, hvad det er?
new_york_skorstene
Rundt om i København kan man for tiden spotte disse skorstene, der ellers er mest kendte fra New York. Snart bliver de dog et særsyn i bybilledet, da dampen er ved at blive udfaset i København.

De rød-hvide rør bliver kaldt New Yorker skorstene, fordi de ligner dem, mange kender med store dampskyer over, fra gaderne på Manhattan og fra de amerikanske krimi-film, der foregår i The Big Apple.
I New York kan man se skorstene, der leder store dampskyer op i luften og væk fra den tunge trafik i byen og de store menneskemængder. Og for tiden kan du altså også spotte nogle på Østerbro.

”I København har vi damp i rørene flere steder, som sikrer københavnerne varme i stuerne og varmt vand i hanen. Ved for eksempel et kraftigt regnskyl eller et skybrud, kan det ske, at der kommer regnvand ned i vores varmekamre med de meget varme rør. Det gør, at vandet koger og udvikler damp, og den damp kan vi lede op i luften, hvor den ingen skade gør via de rød/hvide skorstene,” forklarer Bo Jensen Møller, der er sektionsleder i HOFOR, som er ansvarlig for hele hovedstadens fjernvarmesystem.

New Yorks skyline ville se helt anderledes ud
Bo Jensen Møller understreger, at det vigtigt at have disse rød/hvide skorstene, så ingen kommer til skade, hvis der af forskellige årsager opstår risiko for dampudvikling. Med et fjernvarmenet baseret på damp kan der nemlig snildt være 250 grader i rørene, der leder varmen ud til varmekældrene og ind i stuerne i alle højder, forklarer Bo Jensen Møller og kommer med en betragtning om storbyen, som skorstenene er opkaldt efter.

”Jeg tror, at den karakteristiske New York skyline ville have set noget anderledes ud, hvis ikke det var for deres varmesystem på damp. Dampen kommer nemt op på toppen af Rockefeller Centeret eller Chrysler bygningen uden brug af pumper. Så havde det ikke været for dampen, så tror jeg slet ikke, at New York var begyndt at bygge så mange skyskrabere dengang for mange år siden,” fortæller Bo Jensen Møller fra HOFOR.

Damp er snart et overstået kapitel i København
Den første fjernvarme i København i 1925 var også damp. Den overskydende varme fra el-produktionen blev sendt ud i rørene fra Gothersgade Elværk midt i København og kunne opvarme de nærmeste ejendomme. Siden er hovedstadens fjernvarmesystem vokset gevaldigt, og 99 % af den københavnske varme er fjernvarme i dag.

De fleste steder er det dog i dag varmt vand, der løber i rørene under jorden og bringer fjernvarme ind i folks stuer, men nogle steder er der stadig skoldhed damp i rørene. Det er især flere steder på Østerbro, i Emdrup og i Indre By, at der stadig kommer damp gennem rørene og giver varme i stuerne. Men det er snart slut.

Som et led i at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad bliver den dampbaserede varme afviklet. Der er også god økonomi i at konvertere fra damp til vand. Både fordi produktionen af kraftvarme bliver langt mere omkostningseffektiv og varmetabet fra fjernvarmerørene betydeligt mindre med varmt vand i rørene i stedet for damp. Og fordi de gamle dampinstallationer er dyre at udskifte og vedligeholde vil driftsomkostningerne også falde betydeligt. Samlet set betyder det, at omkostningerne til hovedstadsområdets fjernvarme bliver reduceret med flere hundrede millioner kroner om året.

I 2021 vil der ikke længere være damp i de Københavnske rør. Men man behøver ikke være nervøs for ikke at have tryk nok til at få varme helt oppe på kvistene, da man i dag bruger helt andre metoder til at transportere det varme vand rundt i rørene.

Så hold øje med de karakteristiske New Yorker skorstene, for de vil blive mere og mere sjældne og snart være et levn fra fortiden i vores by.

”Hvis du vil se disse rød-hvide skorstene efter 2021, så skal du en tur til Paris eller over Atlanten,” afslutter Bo Jensen Møller med et smil på læben.

For tiden kan du blandt andet se New Yorker skorstenene her:

  • På hjørnet af Fredensbro og Øster Søgade på Østerbro.
  • Ved bustoppestedet på Fredensgade, hvor den krydser Blegdamsvej på Østerbro.
  • På hjørnet af Rosenborggade og Aabenraa i Indre By.


Print denne side