12.11.2020
Den 19. november er der International toiletdag med fokus på sanitære forhold på verdensplan. Med danske briller er det anledning for HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, til at minde om, hvad der må komme i toiletkummen og hvad, der ikke må.
Mange skyller rask væk alt fra vatpinde og renseservietter til papaffald i toiletkummen. Selv hår fra hårbørsten kan forårsage så store klumper, at kloakkerne stopper til. Det betyder øgede udgifter til rensning af kloakker, rør og reparation af de pumper, der renser vores spildevand. En regning, der i sidste ende havner hos toiletgængeren.
HOFOR, der blandt andet leverer drikkevand og sørger for at aflede spildevand, sætter med den Internationale toiletdag fokus på, hvad det er for tre ting, der må komme i kummen:
“Det i grunden såre simpelt, der er nemlig kun tre ting, der må ryge i toilettet, og det er: lort, pis og papir. Holder du dig til kun de tre ting, så vil du forblive gode venner med både dit toilet, din kloak og ikke mindst med spildevandsmedarbejderen”, fortæller sektionsleder Johnny Pedersen fra HOFORs spildevandsafdeling.
Johnny Pedersen og hans kollegaer oplever i deres daglige arbejde med spildevand, at flere kan glemme, hvad det er, man må smide i toilettet. Af mere spektakulære ting har de fundet gebisser og strømper, men selv vatpinde og vådservietter kan faktisk forårsage store problemer for de tekniske anlæg, når det havner i toiletafløbet.
Den internationale mærkedag for toilettet kan nok vække smil lige umiddelbart, da toiletbesøg normalvis ikke får selvstændig opmærksomhed for slet ikke at tale om sin helt egen mærkedag. Men faktisk er der god grund til at markere dagen. På verdensplan lever millioner af mennesker nemlig under så kritisable sanitære forhold, at sygdomme spredes, og mennesker bliver alvorligt syge. Derfor har FN lanceret en international World Toilet Day, hvor toilettet og de sanitære forhold hvert år den 19. november får ekstra bevågenhed.
I Danmark har langt de fleste husstande heldigvis eget toilet, så udfordringerne er nogle andre end i de fattigste dele af verden. Men reglerne for, hvad der må skylles ud i kummen, synes stadig at drille. Hjælp dit eget toilet og i sidste ende din egen pengepung ved kun at trykke på skyl, når du skal af med lort, pis og papir.