29.04.2019
Vandprøver fra alle HOFORs 14 vandværker er blevet testet for stoffet chlorothalonil-amidsulfonsyre. Stoffet er ikke blevet fundet i nogen af prøverne.
Miljøstyrelsen har den 23. april 2019 fremsendt brev om, at pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre fremover skal indgå på den obligatoriske liste over pesticider, som vandforsyninger skal undersøge for. Det nye stof har fået et særligt lavt kvalitetskrav på 0,01 µg/l, og Miljøstyrelsen henstiller i brevet til, at man fra vandforsyningernes og kommunernes side sikrer, at drikkevandet hurtigst muligt analyseres for chlorothalonil-amidsulfonsyre.
Det skyldes, at Danske Regioner har fundet 75 nye giftstoffer i det danske grundvand ved deres punktkildeforureninger ved blandt andet gartnerier og maskinstationer. Og her vækker særligt stoffet chlorothalonil-amidsulfonsyre bekymring, da det blev fundet ved to drikkevandsboringer.
Der blev i fredags den 26. april udtaget prøver fra alle HOFORs 14 vandværker til analyse for stoffet chlorothalonil amidsulfonsyre. Prøverne er analyseret med en meget lav detektionsgrænse på 0,005 µg/l.
Miljøstyrelsen har fastsat et kvalitetskrav for chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevand på 0,01 µg/l. Der er ikke påvist indhold af chlorothalonil-amidsulfonsyre i nogen af de 14 prøver. Alle 14 vandværker overholder altså kvalitetskriterierne.
De nye resultater kommer i forlængelse af tidligere prøver fra begyndelsen af april, hvor HOFOR testede for chlorothalonil-amidsulfonsyre samt 232 andre stoffer. Heller ikke her blev der fundet tegn på chlorothalonil-amidsulfonsyre.
Vi vil løbende teste for chlorothalonil-amidsulfonsyre og vurdere, hvilke aktioner vi skal tage, så den gode drikkevandskvalitet kan sikres.
Hvad er chlorothalonil-amidsulfonsyre?
Chlorothalonil-amidsulfonsyre er et nedbrydningsprodukt fra et svampemiddel, som har været godkendt i Danmark 1982-2000 til brug ved dyrkning af hvede, ærter, løg, porre, solbær, ribs og jordbær på friland, samt agurker og prydplanter på friland og i væksthuse.
Chlorothalonil-amidsulfonsyre har ikke hidtil været på listen over stoffer, som vi kontrollerer for på vandværkerne. Man har en bekymring om, at stoffet kan være kræftfremkaldende og skadeligt for vores arveanlæg. Derfor har Miljøministeriet nu bedt alle landets kommuner om at tjekke vores drikkevand for stoffet.
Læs mere om stoffet og sundhedsrisici på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside