Hvordan blev Københavns Havn så ren?

Plask! Der er ikke noget bedre end en kold dukkert på en varm sommerdag – også midt inde i byen. Men ved du egentligt, hvordan Københavns havn er blevet så ren, at du kan bade i den?

Uspring i havnebadet på Islands Brygge

Københavnerne elsker deres havn. På en varm sommerdag er byens tre havnebade og to bynære strande tæt pakket med borgere fra tidlig morgen til sen aften.
De elsker det rene vand så meget, at mange vælger at tage en dukkert – også uden for havnebadene, hvor det ellers i dag er forbudt at bade. Et nyt havnereglement, der træder i kraft den 31. juli 2015, gør det muligt at anlægge 9 nye badezoner i Københavns Havn til glæde for de mange svømmeglade byboere.

Det er unikt, at en storby som København har så rent vand, at man kan bade uden risiko for at blive syg. Men hvordan går det til, at en tidligere industrihavn helt uden brug af kemiske stoffer kan holdes så ren?

Engang var det møgbeskidt
Frem til midten af 1990’erne var havnevandet stærkt forurenet. Knap 100 kloakudløb, oliespild og industriaffald var hovedårsagen til, at vandet var så beskidt, at det var forbudt at bade og fiske i det. Hver gang det regnede kraftigt, og der kom tryk på byens kloakker, løb blandingen af kloak- og regnvand lige ud i havnen. Vandet var sundhedsfarligt.

Men så tog HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, i samarbejde med Københavns Kommune de første skridt til at gøre hovedrent i havnen.

Hovedrent i havnen
Det er hverken Ajax eller klor, der har renset havnen. Men derimod en række store underjordiske bassiner, hvor regn- og kloakvandet ledes hen, når kloakkerne er ved at være fyldt op. Her venter det beskidte vand til der igen er plads i kloakken, og det kan komme videre ud til rensningsanlægget.

Siden midten af 1990’erne har HOFOR, der har ansvaret for byens kloaksystem, bygget i alt 12 store bassiner – det største hedder Colosseum. Disse 12 bassiner holder havnen ren.

test af billedtekst

Et af de i alt 12 underjordiske bassiner, som HOFOR har bygget til opsamling af regn- og kloakvand, ligger under Kvæsthusbroen lige ved Skuespilhuset. Bassinerne er årsagen til, at man i dag kan bade i Københavns Havn.

Hold øje med det røde flag
Et effektivt elektronisk advarselssystem måler hver dag vandkvaliteten i havnen, og Københavns Kommune lukker havnebadene, hvis der er uønskede bakterier i vandet. Det kan nemlig ske, at kloakvand må lukkes ud, hvis byen rammes af de helt store skybrud. Så er der nemlig ikke engang plads i de 12 underjordiske forsinkelses-bassiner.
Hvis det røde flag er hejst, så betyder det, at man ikke må bade. Så hold øje med det og vent til badestedet igen hejser det grønne flag.

Fakta:
Her ligger Københavns nuværende havnebade og strande:
Copencabana ved Fisketorvet, Kalvebod Brygge 55, København V
Hvornår: 15. juni til 31. August kl. 11-19
Islands Brygge Havnebad, Islands Brygge, København S
Hvornår: 15. jun.-31. aug. Man-fre: 7-19, lør-søn: 11-19
Amager Helgoland, Amager Strandpark, København S
Hvornår: 23. jun.- 31. aug. kl 10-18
Svanemøllestranden, Strandpromenaden, København Ø
Hvornår: Hele året
Koralbadet, Teglholmshavnen, København SV
Hvornår: 15. jun-31. aug kl. 11-19

Vand i verdensklasse – kig forbi Kulturhavn 7.-9. august

HOFOR sørger for vand i verdensklasse i København – både i havnen og i hanen. Kulturhavn, Danmarks største kultur- og havnefestival, løber i år af stablen den 7.-9.august. Programmet byder på 250 aktiviteter i Københavns Havn.

Du kan ind imellem de mange aktiviteter slukke tørsten i koldt og miljøvenligt postevand ved en af HOFORs vandbarer på Islands Brygge.

Læs mere på www.kulturhavn.kk.dkPrint denne side