24.02.2021
HOFOR vil – sammen med en række andre store forsyningsvirksomheder i C4-samarbejdet – undersøge muligheden for at indfange CO2 i stor skala. Lykkes projektet, kan CO2’en lagres i undergrunden eller indgå i nye, bæredygtige brændstoffer. På den måde kan det give et meget væsentligt bidrag til såvel hovedstadens som hele landets ambitioner på klimaområdet.
Lokalt samarbejde kan bidrage til løsningen af en global krise. Derfor har en række store forsyningsselskaber i hovedstadsområdet givet hinanden håndslag på at undersøge mulighederne for at indfange CO2 i store mængder, hvorefter den kan blive lagret forsvarligt eller omdannet til fremtidens bæredygtige brændstoffer.
I denne uge er det nye klyngesamarbejde C4 – Carbon Capture Cluster Copenhagen blevet præsenteret. HOFOR vil – sammen med ARC, ARGO, BIOFOS, Copenhagen Malmö Port (CMP), CTR, Vestforbrænding, VEKS og Ørsted – undersøge og om muligt virkeliggøre visionerne og dermed bidrage positivt til at løse klimaudfordringerne.
”HOFOR hilser det nye klyngesamarbejde velkommen. Vi ser frem til – sammen med de andre aktører – at komme til bunds i mulighederne for CO2-fangst i stor skala. Videndeling og partnerskaber er altid en god ting, men det er ekstra godt, når det handler om, hvordan vi sammen via tårnhøje ambitioner kan bidrage til at reducere hovedstadens CO2-udledning,” siger Charlotte Søndergren, der er planchef for Fjernvarme, Bygas og Kraftvarme hos HOFOR.
Der er et betragteligt potentiale i det nye klyngesamarbejde. Parterne i C4 har en realistisk ambition om, at det er muligt at indfange 3,0 millioner tons CO2 om året i hovedstadsområdet. Det svarer til cirka 15 pct. af det samlede danske reduktionsmål på 70 pct. i 2030. Med andre ord kan det blive ét af de største enkeltstående bidrag til den grønne omstilling i Danmark.
Alene på Amagerværket, der er ejet af HOFOR, er potentialet for fangst af biogen CO2 på op mod en million tons årligt.
”I vores optik er Amagerværket med sin placering, sin state of the art-teknologi og meget høje effektivitet perfekt at bringe i spil i denne sammenhæng. Værket er med sin afbrænding af certificeret bæredygtig flis en stor punktkilde til biogen CO2 i mange år fremover,” siger Charlotte Søndergren, der fortsætter:
”Samtidig er værket et knudepunkt, både med hensyn til fjernvarme og el. Dermed kan vi udnytte overskudsvarme fra et CO2-fangstanlæg i fjernvarmesystemet. Endelig er Amagerværket ’landgangspunkt’ for havvindmøllerne på Middelgrunden – og bliver det måske også for kommende vindprojekter i Øresund. Der er med andre ord også et stort potentiale i forhold til sektorkobling.”
Ved at indfange CO2 – og enten lagre den eller omdanne den til bæredygtige brændstoffer ved hjælp af grøn energi – kan man både reducere CO2-udledningen og skabe grønne løsninger til sektorer, der ikke umiddelbart kan elektrificeres. De muligheder skal undersøges nærmere, da det kan blive et vigtigt bidrag til at nå Danmarks klimamål.
Hovedstadsområdet er særligt velegnet til at etablere CO2-fangst, fordi en række store energivirksomheder er placeret relativt tæt på hinanden. Det giver bedre mulighed for at tænke i fælles infrastruktur, og det er blandt andet dét, C4-samarbejdet handler om.
”Vi ved endnu ikke, hvor langt vi kan komme i klyngeprojektet, da der stadig er mange løse ender, vi skal have styr på. Men det er HOFORs opfattelse, at vi skal vende hver en sten for at undersøge, om de meget store og meget grønne ambitioner kan blive realiseret,” slutter Charlotte Søndergren.
Kontakt
Kommunikationsrådgiver, Frans Rønnov: