10.11.2017
Kunder, der får fjernkøling fra HOFOR, får også tilbud om besøg af forsyningsselskabets erfarne energirådgivere, der hjælper med at få så megen energi ud af fjernkølevandet som muligt.
Én ting er at dreje på hanen og sætte sit nye fjernkølingsanlæg i gang. Noget andet er at sikre, at både VVS-installatøren, rådgiveren og driftspersonalet har fået indstillet anlægget, så fjernkølevandet udnyttes optimalt i køleveksleren hos kunden. For at hjælpe fjernkølekunderne til at udnytte energien optimalt, tilbyder HOFOR altid kunderne et besøg af en energirådgiver, der sammen med den driftsansvarlige går anlæg og opvarmning grundigt igennem.
– Hos HOFOR har vi den filosofi, at vores fjernkølingskunder ikke bare skal overlades til sig selv, efter vi har åbnet for forsyningen til dem. Lige som der er mange måder at køre en bil på, så er der også mange måder at køre et anlæg med veksler, reguleringsventil og CTS-system på. Og både kunden og vi er bedst tjent med at få anlægget til at køre optimalt fra starten, når kunden bliver tilsluttet fjernkøling. Det giver den lavest mulige CO2-udledning til atmosfæren til gavn for både kunden og os, fortæller Leslie Jensen, der er salgsingeniør hos HOFOR.
De lettest tjente penge
Det viser sig ofte, at den tid, som den driftsansvarlige skal sætte af til gennemgangen af anlægget sammen med HOFORs energirådgiver, er utrolig godt givet ud. At få justeret temperaturen på returvandet kan nemlig typisk aflæses i en markant bedre udnyttelse af det kolde vand hos kunden, hvilket er en forudsætning for den økonomiske besparelse og en minimering af CO2-udledningen.
– Der kan være mange årsager til, at kundens anlæg ikke kører optimalt, men det handler ofte om, at anlægget lige skal have lidt ekstra finjustering, og kunden også lige skal have et par gode råd med om drift og vedligehold af det nye system. For eksempel er det vigtigt at reagere, hvis anlægget ikke er indreguleret rigtigt, og opvarmningen af returvandet derfor ikke er tilfredsstillende. Når anlægget er bygget efter HOFORs forskrifter, kan det køre som forudsat og give den forventede økonomiske besparelse for kunden. Derfor tilbyde vi alle nye fjernkølekunder energirådgivning. Så kommer vi forbi og gennemgår anlægget sammen og finder ud, hvad der skal til for at få temperaturen til at ramme det rette niveau, forklarer energirådgiver hos HOFOR, Carsten Nielsen.
Energirådgivning er en ydelse, som HOFOR afholder over for fjernkølekunderne, således at kunderne opnår en bedre udnyttelse af fjernkølevandet til gavn for både kunderne og HOFOR Fjernkøling. For mange nye fjernkølekunder kan der typisk i starten være lidt opstarts/indstillings vanskeligheder, som det derfor er vigtigt at sætte ind overfor i starten.
Et typisk besøg varer cirka 1,5 time og afsluttes med et kort notat over de optimeringsmuligheder, som umiddelbart er de mest enkle og omkostningsfrie.
Et besøg af energirådgiveren kan omfatte:
– Vi har haft meget fokus på rådgivning og optimal udnyttelse af kundernes vekslere, og det har givet klare gevinster i form af både bedre opvarmning af returvandet, bedre udnyttelse af veksleren og et mere optimalt indeklima. Energirådgivningen er derfor en indsats, som vi forsat vil have stort fokus på – især når fjernkølenettet udbygges, så alle vores fjernkølingskunder har optimale anlæg, der bidrager til en mindre CO2-udledning i København, slutter Leslie Jensen.