Godt nyt om vand: Uændret vandregning i næsten alle HOFORs otte ejerkommuner

I fem af kommunerne stiger prisen i 2019 slet ikke, mens den i de øvrige tre kommuner kun stiger med to procent.

børn der fylder deres vandflasker med drikkevand fra vandpost

På billedet kan du se to børn, der fylder deres vandflasker med rent drikkevand.

Der er godt nyt til HOFORs en million vandforbrugere. Vandregningen, som også dækker bortledning og rensning af spildevand, forbliver nemlig næsten uændret i 2019. I Albertslund, Brøndby, Dragør, København og Vallensbæk er prisen helt uændret. I de tre øvrige kommuner, Herlev, Hvidovre og Rødovre, stiger prisen med to procent. Det svarer til en merudgift per husstand på omkring 100 kr. om året. Lidt mindre for den lille familie i lejlighed, og lidt mere for den større familie i parcelhus.

Vand- og spildevandsprisen varierer fra kommune til kommune. I den lave ende ligger København, Rødovre, Herlev og Hvidovre, hvor prisen per kubikmeter ligger betragteligt under landsgennemsnittet på 69 kroner (eller 6,9 øre per liter). I Brøndby, Dragør, Albertslund og Vallensbæk er prisen lidt højere, men alle steder under landsgennemsnittet.

“Jeg er meget glad for og stolt over, at vi for en pris på 5-6 øre literen kan forsyne en million mennesker her i hovedstadsområdet med friskt, rent og kvalitetskontrolleret drikkevand hver eneste dag. Prisen dækker oven i købet også, at man slipper af med spildevandet, som renses og ledes tilbage til naturen på forsvarlig vis. Det er et stort gode, som mange lande misunder os”, siger Frank Brodersen, direktør for Miljø & Samarbejder i HOFOR.

Med i prisen er desuden indsatsen mod oversvømmelser efter de voldsomme skybrud, som i de senere år har givet vandskader i flere af kommunerne.

Vandprisen i fremtiden

Skybrudssikringen med tunneler, store pumper og overfladeløsninger, der kan lede vandet væk fra boliger og veje bliver en stadig større post. Samtidig skal vandværkerne fornyes, og der investeres i blødgøringsanlæg, der gør hovedstadsområdets hårde kalkholdige vand blødere.

“Vi ser derfor ind i en fremtid, hvor vandpriserne nogle steder kan stige som følge af investeringer i blødgøring af vandet, sikring mod oversvømmelser og nye vandværker.” forklarer Frank Brodersen.

Fakta

Så meget cirka koster en liter vand i 2019 i HOFORs otte ejerkommuner:
Albertslund: 6,2 øre
Brøndby: 6,1 øre
Dragør: 6,2 øre
Herlev: 5 øre
Hvidovre: 5,2 øre
København 3,8 øre
Rødovre: 4,3 øre
Vallensbæk: 6,8 øre
Landsgennemsnit: 6,9 øre

Den årlige udgift 2019 til vand og bortledning af spildevand for familie i lejlighed (forbrug 85 m2 om året) og parcelhus (forbrug 140 m3 om året):
Albertslund: Lejlighed 6.373 kr./ Parcelhus 10.560 kr.
Brøndby: Lejlighed 5.158 kr. / Parcelhus 8.600 kr.
Dragør: Lejlighed 5.425 kr. / Parcelhus 9.303 kr.
Herlev: Lejlighed 4.513 kr. / Parcelhus 7.433 kr.
Hvidovre: Lejlighed 4.592 kr. / Parcelhus 7.563 kr.
København: Lejlighed 3.300 kr./ Parcelhus 6.000 kr.
Rødovre: Lejlighed 4.206 kr. / Parcelhus 6.928 kr.
Vallensbæk: Lejlighed 6.462 kr. / Parcelhus 10.748 krPrint denne side