21.08.2015
For de fleste er sommervarmen en fornøjelse, men for restauranter og supermarkeder kan de stigende temperaturer give udfordringer med nedkøling af fødevarer, når deres lokale køleanlæg overopheder. Med fjernkøling kan de imidlertid være sikre på altid at kunne tilbyde kunderne fødevare, der har været konstant nedkølet – også under sommerens hedebølger.
Fødevarestyrelsen stiller af hensyn til hygiejnen skrappe krav til alle, der handler med madvarer som fx kødfars, fjerkræ og fisk. Under normale omstændigheder er kravene uproblematiske at efterkomme for langt de flestes vedkommende, men i sommermånederne kan de lokale køleanlæg have svært ved at følge med kølebehovet. Problemet er, at køleanlæggets køletårne ikke kan følge med i sommervarmen, fordi den luft, der normalt leder varmen bort, er for varm. Det kan give problemer på de varmeste dage, hvilket man blandt andet kunne læse om i medierne i sommeren 2014. Her kunne det blandt andet konstateres at Fødevarekontrollen havde uddelt hele 30 sure smileys og 26 bøder i juni og begyndelse af juli.
Både mange restauranter og supermarkeder oplever løbende, at de ikke kan holde en tilpas lav temperatur ved opbevaring af madvarer, når en hedebølge rammer. Dette problem kan dog helt undgås mener Henrik Lorentsen Bøgeskov, der er chef for fjernkøling hos HOFOR:
”Vi oplever tit om sommeren, at mindre anlæg, som fungerer fint i de kølige måneder, hvor behovet er moderat, kan komme til kort, når dagtemperaturen pludselig overstiger 25-30 grader. Vi er glade for, at det havvand vi anvender til at køle med, holder en stabil temperatur på 18-20 grader i sommermånederne, således at vores kunder ikke oplever den slags problemer,” forklarer Henrik Lorentsen Bøgeskov.
Dette understøttes af butikschef Jesper Hulvej, der er bestyrer hos Irma i Industrien Hus, der benytter fjernkøling fra HOFOR: ”Vi har ikke oplevet nogen problemer”. ”De høje temperaturer skaber udfordringer, fordi der dannes kondensvand på glasoverfladerne, men det er jo en fysisk ting, som man ikke kan undgå. Men vi har haft konstante temperaturer uden udsving og vi har ikke kunnet konstatere utilfredsstillende temperaturer på noget tidspunkt.”
Fjernkøling bygger på et centralt produktionssystem – ligesom fjernvarme. Det fjerner risikoen for lokale nedbrud, da den store kapacitet i fjernkølingsnettet nemt kan omdirigeres til der, hvor behovet er på de varmeste dage. Og til forskel fra lokale køleanlæg af ældre dato, der måske fra tid til anden kan finde på at sætte ud, så er forsyningssikkerhed ved køling fra HOFOR oppe på 99,97 procent.