23.12.2015
Københavns fjernvarme, der er landets største varmeforsyning, kan nu fejre 90 års fødselsdag. Landets hovedstad ville have gispet efter vejret under sorte røgskyer, hvis ikke den fælles varmeforsyning havde afløst borgernes egne ovne. ’Den Varme Dame’, som hver dag sikrer lune stuer til over 500.000 københavnere er imidlertid langt fra pensionsmoden. Om ti år skal København nemlig være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Det sker dog kun, hvis HOFOR når at gøre varmen helt grøn
Under asfalten i landets hovedstad ligger 1.444 kilometer rør, der hver dag sikrer over 500.000 københavnere varme i radiatorerne og varmt vand i hanerne. Og om blot ti år, når fjernvarmeforsyningen i København kan fejre 100 år i kundernes tjeneste, skal ethvert drej på termostaten eller vandhanen kunne ske med grøn samvittighed. Københavns Kommune vil nemlig være verdens første CO2-neutrale hovedstaden i 2025, og det sker kun, hvis det lykkes HOFOR at gøre fjernvarmen 100 procent klimavenlig.
Fra sort by til 99 procent fjernopvarmet
Før hovedstaden fik fjernvarme, fyrede alle københavnere for sig selv i de private hjem. Luften i hovedstaden var sort af røg fra kul, koks og petroleum fra de mange ovne. Men i 1925 fik nogen en god ide: Hvorfor ikke udnytte overskudsvarmen fra byens stigende elproduktion? Fra det daværende Gothersgade Elværk midt i byen begyndte man at sende damp ud i rør under jorden og holde de nærmeste ejendomme varme. Det blev startskuddet til fjernvarmen i København.
– Da man lagde de første rør tilbage i 1925, havde man nok ikke forudset, hvilket eventyr man begyndte på, og at vi 90 år senere ville stå med et af de mest veludbyggede, effektive og klimarigtige fjernvarmesystemer i verdenen. I ingen andre byer findes en fjernvarmeforsyning, der er så geografisk udbredt og samtidig energieffektiv. Det gør Københavns fjernvarmesystem intet mindre end unikt, siger Lars Therkildsen, administrerende direktør hos HOFOR.
I dag er 99 procent af Københavns varmeforbrug dækket af fjernvarme, og den sorte røg over byen er væk.
Fjernvarmen skal gøre København CO2-neutral
HOFOR arbejder i dag på at gøre varmen grønnere og endnu mere effektiv, så København kan nå målet om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
For 90 år siden var der damp i fjernvarmerørene. For at nå målet om CO2-neutralitet er HOFOR blandt andet i gang med at erstatte det gamle dampsystem med vandbaseret fjernvarme. Det kan ses på de mange gravearbejder i byens gader. Nogle steder hæves trykket i rørene også. Begge dele er med til at holde varmeudgifterne nede og bidrage til at gøre fjernvarmen i København bæredygtig.
– Vores fjernvarme er i dag 53 procent CO2-neutral, så vi er altså mere end halvvejs mod målet. Og mens vi knokler mod tiden, har vi samtidig verdenens øjne hvilende på os. Verdenens klimaudfordringer skal især løses i byerne, og det københavnske fjernvarmesystem er i dag en inspirationskilde for mange storbyer kloden rundt og blev fx fremhævet på det nyligt overståede klimatopmøde i Paris. De mange delegationer og internationale besøg, vi hvert år modtager fra eksempelvis Shanghai, Moskva, New York og Berlin, vidner også om, at vi her har fat i en model, som man i udlandet er meget interesseret i at kopiere. Det københavnske fjernvarmeeventyr er med til at skabe basis for det grønne danske eksporteventyr, lyder det fra Lars Therkildsen.
Fjernvarmen i København
Alder: 90 år
Brugere: over 500.000
Dækningsgrad: 99 procent af varmebehovet i København
Mål: 100 procent CO2-neutral i 2025
I dag: 53 procent CO2-neutral
Ledningsnet under byen: 1.444 kilometer
Kontaktinformation:
Kontakt til HOFORs administrerende direktør Lars Therkildsen gennem pressekontakt Lasse Bjerre Sørensen på 2795 2141 eller lbso@hofor.dk