31.01.2019
Fordelene er store, når man fjerner kalk fra det hårde drikkevand i hovedstadsområdet. En ny undersøgelse fra DTU bekræfter, at blødere vand kan spare masser af arbejdstimer, samtidig med at det skåner miljøet.
I Brøndby Kommune har borgerne i over et år haft blødere vand i hanerne, og det kan mærkes både i hjemmene og på virksomhederne: Toiletter og elkedler kalker mindre til, og der skal bruges mindre knofedt og kalkfjerner på at gøre rent. Det viser en ny undersøgelse, som DTU, Danmarks Tekniske Universitet, har gennemført i Brøndby i samarbejde med HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.
“Brøndby er den første af vores kommuner, der har fået blødere vand, og det er derfor første gang, vi har haft mulighed for at måle effekten af at blødgøre vandet ude hos forbrugerne”, siger Susanne Lykke Jakobsen, programleder i HOFOR. “Vi er derfor meget glade for, at de målinger, som DTU har foretaget, så tydeligt bekræfter vores tidligere beregninger, nemlig at blødere vand er en fordel – både for vores kunder og for miljøet.”
Når vand bliver varmet op, bliver kalken udskilt og sætter sig som belægning i rør og husholdningsapparater.
“Elkedler er et af de apparater, der tit bliver skiftet ud på grund af kalkproblemer”, fortæller Berit Godskesen, som har stået for DTU-undersøgelsen. “Vi har derfor i samarbejde med 30 forbrugere målt, hvor meget kalk, der sætter sig i elkedler før og efter blødgøringen af vandet. Resultaterne viste, at tilkalkningen af elkedlerne blev reduceret med ca. 30% ved blødere vand. Det målte vi, efter at de var blevet brugt i 3 måneder uden at blive afkalket. Vi fandt også, at husholdningerne brugte ca. 60% mindre afkalkningsmiddel til elkedlen end ved hårdt vand.”
Konkret vil det betyde, at elkedler, kaffemaskiner og vaskemaskiner ikke skal afkalkes så ofte som før, og at de mindre hyppigt går i stykker på grund af kalk. Forbrugerne kan altså spare på skrappe afkalkningsmidler, og mængden af kasserede husholdningsapparater bliver mindre – til gavn for miljøet.
Netop fordelene for miljøet har stor betydning for forbrugerne. Som en af deltagerne i undersøgelsen siger i et interview: “Den største gevinst for mig er vores miljø og mine børnebørns fremtid”.
I badeværelset har det blødere vand også stor effekt, nemlig på toilet, bruser og vandhaner. Målingerne viser blandt andet, at der i toilet-cisternerne sætter sig op til 80% mindre kalk end før. Det betyder, at forbrugerne har bedre mulighed for at undgå løbende toiletter, og at de kan bruge meget mindre tid og afkalkningsmiddel på at fjerne kalk.
I Æblehaven, et af Brøndbys ældrecentre, sparer man nu årligt mere end 3 ugers træls arbejde på tilkalkede toiletter. Driftspersonalet vurderer, at de nu kan nøjes med at bruge 4 timer om året på at afkalke toiletter og udskifte cisternekits, hvor de tidligere brugte 130 timer.
“Det er en stor, stor lettelse i den daglige arbejdsgang”, fortæller en driftsleder. Da der desuden skal købes færre afkalkningsmidler og nye cisternekits, vil der i Æblehaven være en besparelse på omkring 25.000 kroner om året – alene på grund af mindre kalk i toiletterne.
I de kommende år, efterhånden som flere vandværker får blødgøringsanlæg, kan mange flere forbrugere altså se frem til, at elkedlen og kaffemaskinen ikke skal afkalkes så tit, at vaskemaskinen bruger mindre afkalknings- og vaskemiddel, og at der skal bruges mindre tid og kemi på at fjerne kalkrande i toiletter og bade.
Programleder Susanne Lykke Jakobsen fortæller:
“Mange forbrugere efterspørger blødere vand, og vi er i fuld gang med at bygge blødgøringsanlæg på vores vandværker, der forsyner hovedstadsområdet. Efterhånden som de bliver færdige, vil forbrugerne gradvist få blødere vand – med lidt forskellig hastighed afhængig af, hvor man bor.”
De næste fem vandværker, som får blødgøringsanlæg frem mod 2025, leverer sammen med vandværket i Brøndby 75% af vandet fra HOFOR.
Klik for at finde undersøgelsen “Før- og eftermålinger af effekter af blødgøring i Brøndby”
Klik for at læse mere om blødere vand