27.03.2015
Tre visionære forslag er nu valgt til at gå videre i konkurrencen om at levere den arkitektoniske bearbejdning af HOFORs nye kraftværksblok på Amagerværket.
HOFOR er på Amagerværket i gang med at planlægge en ny kraftværkslinje, der skal anvende bæredygtig biomasse og dermed erstatte kul som brændsel. Projektet skal sikre en fornuftig varmepris samt sikre klimavenlig el- og varmeproduktion i København. Projektet, der har fået navnet ”BIO4”, kommer til at bestå af en række store og markante bygninger, herunder ny bygning til turbine, kedel og miljøanlæg samt to store biomasselagre.
Parallelt med BIO4-projektet skal der etableres nye rammer til administrations- laboratorie-, værksteds-, og velfærdsfaciliteter.
Et bygningsværk, der passer ind
Fem arkitektfirmaer er netop kommet med deres forslag til, hvordan HOFORs ambitioner om at skabe et bygningsværk, der dels passer ind i Københavns fremtidige bybillede, dels afspejler visionen om en bæredygtig og ansvarlig energiproduktion, kunne se ud.
Første fase af projektkonkurrencen er nu afsluttet, og en enig dommerkomité har udvalgt tre vindere, som går videre i konkurrencens anden fase.
Tre visionære forslag går videre
Dommerkomitéen har vurderet, at særligt tre af forslagene rummer de arkitektoniske elementer, der efter en viderebearbejdning i konkurrencens anden fase, vil kunne indfri HOFORs ambitioner.
De vindende teams af konkurrencens første fase er i vilkårlig rækkefølge:
Plant Power – udarbejdet af Gottlieb Paludan Architects i samarbejde med Møller & Grønborg som landskabsarkitekter og Speirs & Major på belysning.
Værket i byen – udarbejdet af KHR arkitekter i samarbejde med Kristine Jensens Tegnestue som landskabsarkitekter.
Amager Skov – udarbejdet af 3XN i samarbejde med Schønherr som landskabsarkitekter.
Konkurrenceforslag af høj kvalitet
Leo Larsen, bestyrelsesformand i HOFOR og formand for dommerkomitéen er meget tilfreds med resultatet af konkurrencens første fase:
– BIO4 er et stort og betydningsfuldt projekt ikke kun for HOFOR, men også for hele København. Det er vigtigt for os, at arkitekturen understøtter vores mål om at producere klimavenlig og bæredygtig energi, så København kan blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Samtidigt er vi bevidste om vores centrale placering i København og vores forpligtelser over for vores omgivelser. Vi vil skabe noget, der passer ind i Københavns fremtidige bybillede og er med til at gøre vores by mere attraktiv.
Klik her for at læse hele dommerbetænkningen.
Processen fremadrettet
Dommerkomiteens kommentarer tages med, når de tre udvalgte teams skal videreudvikle deres forslag i konkurrencens anden fase – udbud med forhandling, som løber frem til 30. april 2015, hvor den endelige vinder af konkurrencen offentliggøres.