12.10.2021
Værket ved Marbjerg leverer blødgjort vand til hovedstadsområdet, og nu er HOFORs nye anlæg gået fra at være et projekt til at være i normal drift.
Der var skåltaler, pølsevogn og god stemning da projektfolk, entreprenører og rådgivere stimlede sammen for at markere, at nu overgår blødgøringsanlægget på Marbjerg fra at være et projekt til at være i almindelig drift. Men egentlig startede denne overdragelse for længe, længe siden.
“Vi ved, at vi skal inddrage vores driftsfolk helt fra starten i byggeriet af anlæg som dette. Det er vigtigt, at dem, der skal bruge anlægget til daglig, er med til at planlægge, hvordan det er indrettet, så det er nemmest muligt at overtage. Så når Driften nu får nøglerne til værket, så er det lidt kunstigt, fordi I jo har været med hele vejen”, siger Søren Birch, projektdirektør i HOFOR.
Det nye blødgøringsanlæg på Værket ved Marbjerg sender hver dag omkring 9.000 m3 drikkevand ind mod hovedstadsområdet. Vandet har en hårdhed på 10-12 ̊dh, og det er HOFORs andet vandværk, som leverer blødere vand. I Albertslund kan nogle kunder nu mærke en forskel og slippe for at afkalke elkedlen så ofte. Men drikkevandet bliver blandet med vand fra andre regionale værker på vej ind mod København, så det har ikke den store betydning for den samlede vandmængde i HOFORs forsyningsområde. Byggeriet af blødgøringsanlægget på Værket ved Marbjerg har dog stor betydning for, hvordan HOFOR bygger vandværker.
“Det nye Værket ved Marbjerg har dannet skole for de øvrige af HOFORs regionale vandværker, som vi nu er i fuld gang med at nybygge med central blødgøring. De nye værker kommer nu som perler på en snor med det næste store bidrag til blødere vand allerede til næste år, hvor Værket ved Søndersø idriftsættes. Det giver enorm stor synergi, at projekterne er samlet i et program, hvor vi anvender erfaringer og viden til løbende at blive endnu bedre”, siger Erling V. Fischer, projektchef i HOFOR.
På Værket ved Marbjerg kører blødgøringen nu helt efter planen, og Jimmi Lauritzen er en af dem, der står for den daglige drift af anlægget.
“Vi har overtaget et anlæg, som vi allerede kender rigtig godt, og vi kender metoden fra det første anlæg HOFOR fik lavet i Brøndby. Det er altid spændende, når man skal gå fra at hive fat i projektet, når der opstår udfordringer og til at skulle løse det selv, men vi er meget trygge ved at overtage det her anlæg, som vi jo har fulgt fra de første tegninger for flere år siden”, påpeger Jimmi Lauritzen, teamleder i driften hos HOFOR.