Arkitektur – BIO4

Det nye BIO4 skal være et vartegn for bæredygtig kraftvarmeproduktion og et udflugtsmål for københavnere og turister.

Med ombygningen af Amagerværket rykker HOFOR tæt på målet om at kunne levere 100 procent CO2-neutral fjernvarme til hovedstadsområdet. Der er her tale om et grønt kraftværk, der alene er baseret på afbrænding af bæredygtig biomasse, symboliseret ved stammerne på værkets facade.

Besøgende får mulighed for at bevæge sig op gennem ”skoven” af stammer til en udsigtsterrasse på bygningens tag, for at opleve BIO4 og Amagerværkets produktion af bæredygtig energi på nært hold.

Gottlieb Paludan Architects har vundet arkitektkonkurrencen om udvidelse og helhedsplan for Amagerværket. Forslaget er udarbejdet i samarbejde med Møller & Grønborg, Speirs + Major.

Gå til Gottlieb Paludan Architects’ opslag om BIO4

Den 18. oktober 2016 modtog Gottlieb Paludan Architects den fornemme pris LEAF award 2016 for BIO4-projektes arkitektur.

Illustration af Amagerværket set på afstand

Illustration af Amagerværket.

Træ som gennemgående materiale

Træplantning er et bærende- og karaktérskabende element i den nye kraftværksblok på Amagerværket. Udvendigt vil hængende træstammer omslutte facaden. Bag ved laget af stammer afsluttes blokbygningens klimaskærm med en beklædning af gyldent tonede tyndmetal-plader. Træ som materiale er derfor symbolet på fornybare ressourcer og også det sammenhængende tema for kraftværksblokkens arkitektur.

Træstammerne er af sydafrikansk eukalyptus, som er nøje udvalgt efter kriterier om lang holdbarhed uden brug af kemisk behandling samt om bæredygtig skovforvaltning (FSC- mærkning).

Facaden vil på afstand ses som en naturlig tone, der markerer BIO4 tydeligt på byens skyline. Kommer man helt tæt på, vil facaden være rig på mange detaljer i træet og blokkens bagbeklædning. I begge tilfælde vil det bagvedliggende materiale skabe et rigt spil for øjet på både farver og materialer.

Billede af kraftværksblok på Amagerværket

På billedet kan du se ydersiden af den nye kraftværksblok på Amagerværket.

Grønt udsigtspunkt

Værkets gæster vil ad ”Himmelstigen” kunne vandre mod ”Trætoppen”, hvor de undervejs kan lære, hvordan en storby som København forsynes med bæredygtig varme. Halvvejs oppe ad trappen, der omsluttes af en skov af lange, lodrethængende træstammer i gyldne nuancer, kan gæsterne gøre et stop og kigger gennem et af de store panoramavinduer ind til værkets inderste. Klatreturen ender i skoven på toppen af værket, hvorfra man i over 40 meters højde har en fantastisk udsigt ud over byen. På toppen – i en lille grøn oase af planter, træer og buske – kan gæster blive kloge på Københavns bæredygtige forsyning af varme.

Billede af udsigtspunkt fra BIO4

På billedet kan du se udsigten fra toppen af BIO4.

Læs mere om udvælgelsen af arkitekt-firmaet i pressemeddelelsen fra HOFOR

Ingeniøren skriver, at Amagerværket får ny markant arkitektur



Print denne side